El Departament de Mobilitat al Territori de la Direcció de Serveis de Mobilitat juntament amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), hem organitzat una visita exploratòria a diferents punts de la ciutat perquè persones amb ceguesa i baixa visió analitzin el paviment podotàctil.
S’han convidat a 4 entitats que treballen en l’àmbit de la discapacitat visual: B1B2B3, Associació d’usuaris de gossos pigall de Catalunya, ACIC i la Fundació ONCE. Finalment, un grup de 10 persones amb ceguesa o baixa visió, amb l’acompanyament de tres professionals de l’IMPD i onze tècnics/ques de Mobilitat i Bimsa han realitzat la ruta exploratòria del paviment podotàctil dels següents punts: obres de la superilla Girona-València, Passeig de Sant Joan-València, Meridiana-Aragó i Gran Via-Universitat.
La informació recollida ha de permetre; per un costat, saber quins paviments podotàctils funcionen i responen satisfactòriament a la necessitat per la qual han estat creats i, per l’altre, elaborar una solució tipus de paviment podotàctil que serveixi de guia a projectes urbans i de mobilitat futurs.
Les rutes exploratòries s’han dut a terme amb el suport de TMB que ha cedit un microbús i un conductor per fer-les amb facilitat.
Què és un paviment podotàctil?
El paviment podotàctil és una superfície amb un relleu característic incorporat al terra que permet que les persones amb ceguesa o baixa visió puguin detectar i reconèixer informació important sobre l’entorn per on caminen i hi puguin interactuar amb la màxima seguretat i autonomia.
Quan la persona amb discapacitat visual toca el terra, mitjançant els peus o el bastó, identifica la textura i entén que es troba davant un obstacle, canvi de nivell, passos d’escales o altres elements urbans.
Actualment, existeixen dos tipus de paviments podotàctils:
- Paviment podotàctil d’avís o franja de botons: Es tracta d’un paviment on sobresurten uns botons de forma tronco-cònica d’una alçada màxima de 4 mil·límetres. Indica i adverteix de la proximitat de possibles perills. Aquest s’utilitza per a aportar informació sobre possibles riscos (límit a l’andana del metro o espais d’una plataforma única) i per indicar punts de decisió.
- Paviment podotàctil indicador direccional o encaminament: és un paviment que incorpora un relleu estriat d’una profunditat màxima de 5 mil·límetres, i que pot estar disposat en el sentit de la marxa o en sentit transversal. S’utilitza per dirigir o informar de la presència d’alguns elements a l’entorn. Quan se situen en el sentit de la marxa serveixen per a localitzar elements com passos de vianants o parades d’autobús. Quan les franges d’encaminament es posicionen en el sentit transversal al sentit de la marxa, poden advertir de la presència d’una escala o un ascensor, entre altres.