Un dels temes centrals del pregó ha estat la mirada de l’infant, que Carme Solé Vendrell ha definit com el “mirall de l’ànima”, capaç de transmetre tota mena d’emocions: “La mirada d’un infant ho pot expressar tot, curiositat, joia, tendresa, il·lusió i, també, por, tristesa i dolor, soledat i absència d’amor”. La pregonera ha fet una crida a respectar el dret dels infants a jugar i participar en activitats artístiques i culturals, i ha afegit: “Eduquem els infants en la bona lectura, això els farà lliures”.
En aquesta línia, la il·lustradora, pintora i escultora ha expressat la seva preocupació per la influència creixent de les pantalles en la vida dels nens i nenes, un fenomen que considera un maltractament emocional: “Veure’ls passar imatges ràpidament, amb el cap ajupit cap a les pantalles, fa basarda, res estimula la seva imaginació, l’infant s’aïlla dels altres i a la llarga li serà difícil, entre altres coses, relacionar-se”.
Carme Solé Vendrell també ha volgut reconèixer figures clau en la seva trajectòria personal i artística. Ha dedicat paraules d’agraïment a Albert Jané, creador de Cavall Fort, Joaquim Carbó i Fina Rifa, qui va influir en el seus primers passos com a il·lustradora. També ha elogiat la riquesa cultural de la ciutat: “La Barcelona dels barris, dels teatres, de les biblioteques, dels museus, la Barcelona de la música, de la dansa, de la poesia, dels llibres i de la cultura que tot ho abraça”, i ha destacat el paper de la cultura en la formació dels infants i en el creixement de la ciutat.
La lectura del pregó de la Mercè, l’acte que dona inici a les festes, ha estat presidida per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que després del pregó ha donat pas al tradicional Toc d’Inici, amb les danses de gegants, capgrossos i bèsties populars de la ciutat.
Trobareu tota la informació de la Mercè 2024 a barcelona.cat/lamerce.