El CaixaResearch Institute disposarà de zones i equipaments de primer nivell destinats a l’activitat científica —com ara laboratoris secs i humits, serveis cientificotècnics i espais per a la innovació—; zones d’oficines per a activitats de direcció, gestió i administració, i espais per a l’acollida i la recepció de visitants, on tindran lloc esdeveniments, formacions o iniciatives de treball en xarxa.
El nou centre, que compta amb la direcció científica del doctor Josep Tabernero i amb el doctor Antoni Ribas com a president del comitè assessor, vol ser un pol d’atracció de talent internacional. Es preveu que hi arribin a treballar uns 500 professionals de la recerca, en més de 40 grups d’investigació i unitats de serveis cientificotècnics, si bé se’n podria ampliar la capacitat a 700 persones en el cas que s’hi donin nous usos, com ara l’acollida de possibles spin-offs de projectes del centre, gràcies a la configuració flexible del laboratori. Es treballa amb la previsió que les obres del primer mòdul, que ara comencen, s’acabin el 2025, data en què podran entrar-hi a treballar els primers grup de recerca.
L’institut vol esdevenir un referent internacional en el camp de la recerca immunològica, treballant de manera sinèrgica i complementària amb l’ecosistema biomèdic català i ibèric existent, especialment amb els quatre centres vinculats a la iniciativa de Fundació La Caixa: el Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).
Edifici sostenible i respectuós
El CaixaResearch Institute estarà integrat al parc de la serra de Collserola i connectat amb el Museu de la Ciència CosmoCaixa a través d’una nova plaça pública, que generarà un nou espai urbà. L’edifici es construirà amb criteris de priorització de la sostenibilitat i el medi ambient i disposarà d’energia renovable procedent de plaques fotovoltaiques i sondes geotèrmiques, inclourà sistemes de monitoratge de consum i tindrà mètodes de recollida d’aigua de pluja per al reg i l’ús intern. Amb totes aquestes mesures, es pretén aconseguir un 38% d’estalvi energètic i un 40% d’estalvi d’aigua.
A més, el centre vol impactar en la millora de la biodiversitat amb l’ampliació de zones verdes, cobertes vegetals i paisatgisme amb vegetació nativa. D’altra banda, la millora de la qualitat de l’aire interior s’aconseguirà amb la maximització de les renovacions d’aire i l’ús de materials no tòxics i de sensors de CO2.