L’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la Generalitat de Catalunya, el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE) i el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya ( COAC) han subscrit avui el protocol general d’actuacióper impulsar la candidatura de Barcelona com a seu del Congrés Mundial de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) i Capital Mundial de l’Arquitectura UIA-UNESCO l’any 2026. Una competició en la qual es s’enfronta a Pequín i que es resoldrà, a finals de juliol, en el marc de l’Assemblea General de la UIA, a Rio de Janeiro, Brasil.
En el document, les parts signants reconeixen el valor de l’arquitectura i de la planificació urbana com a factors de qualitat de vida i de sentit de pertinença social i cultural, així com a part fonamental del dret de la ciutadania a un entorn urbà de qualitat on poder desenvolupar el seu projecte vital . D’aquesta manera, mostren el seu suport decidit a una candidatura que -coincideixen- pot constituir una “gran oportunitat ” per enfortir el paper de la ciutat de Barcelona, de Catalunya i d’Espanya com a centres de producció i pensament de l’arquitectura i del disseny urbà contemporanis, aprofundint en la seva capacitat per transformar i millorar la vida de les persones.
La segona tinenta d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha remarcat: “Barcelona ha estat i és un referent en urbanisme i arquitectura de manera sostinguda al llarg de el temps: la ciutat que sap adaptar-se a les noves necessitats“. Per Sanz, ho demostren projectes com les superilles, les pacificacions, els nous corredors verds o l’urbanisme de gènere. “Volem ser Capital Mundial de l’arquitectura per mostrar el nostre compromís amb aquesta arquitectura més social, sostenible i saludable i liderar els reptes que afronten les ciutats avui dia“, ha assegurat.
Els congressos de la UIA se celebren des de l’any 1948 i, a cada ocasió, el seu objectiu és abordar els reptes que afronta la societat des del coneixement rigorós que aporten els professionals de l’Arquitectura. Barcelona ja va acollir, el 1996, el Congrés Mundial amb el títol de “Present i futurs: arquitectura a les ciutats”, amb un èxit rotund de públic i impacte internacional . Exactament 30 anys després, la celebració de la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura suposa la oportunitat de donar forma a un nou esdeveniment de repercussió internacional , concebut com un espai de debat de què sorgeixin propostes concretes per millorar la qualitat urbana de la ciutat i, per extensió, la qualitat de vida de la seva ciutadania.
En la carrera cap a la designació de Barcelona , el 25 de gener de 2019 l’Ajuntament va expressar, a través d’una declaració institucional, la seva voluntat de presentar la candidatura perquè la ciutat es convertís en Capital Mundial de l’Arquitectura de la UNESCO a 2026. Una designació que està lligada, de manera indissociable, a la celebració del Congrés Mundial d’Arquitectura de la UIA. Com a representant d’Espanya davant la Unió Internacional d’Arquitectes, el CSCAE va elevar formalment la proposta, i a partir d’aquest moment, l’Ajuntament de Barcelona, el COAC i el CSCAE han treballat conjuntament per presentar l’expedient d’oferta i el dossier definitiu de la candidatura.
El gener de 2020, Barcelona va ser nomenada oficialment per la UIA com a ciutat candidata amb una única rival, la ciutat xinesa de Pequín. Ara, les institucions estan acabant d’ultimar la presentació de la candidatura, que es defensarà d’aquí a un mes a Rio de Janeiro.