Tot el que has de saber de la Mercè 2022: programa, activitats i calendari

12/09/2022 - 14:23 h

Del 23 al 26 de setembre, la Mercè recupera el format 100% presencial i sense reserves d’abans de la pandèmia, amb un programa descentralitzat i divers que inclou centenars d'activitats. A la cartellera musical que es va presentar al juliol se sumen els espectacles d’arts de carrer i els actes de cultura popular, a més d’altres activitats que van des de l’esport o la gastronomia fins a les propostes artístiques de la ciutat convidada d’enguany, Roma.

Quan se celebra la Mercè?

La Mercè comença el divendres 23 de setembre, com és tradició, amb el pregó a la seu de l’Ajuntament de Barcelona i el toc d’inici a la plaça de Sant Jaume, on el veïnat podrà gaudir del Ball dels Gegants de la Ciutat i el Ball de l’Àliga de Barcelona. Les festes continuaran tot el cap de setmana i acabaran el dilluns 26 de setembre al vespre, amb el Piromusical. L’única activitat que no se celebra cap dels quatre dies és la Cursa de la Mercè, que es farà el 18 de setembre.

Qui farà el pregó?

La directora de cinema i guionista Carla Simón serà l’encarregada del discurs que inaugurarà les festes de la Mercè. Amb llargmetratges com Estiu 1993 o Alcarràs, l’autora barcelonina s’ha consolidat en l’escena cinematogràfica amb una mirada íntima i humanista.

Quin tipus d’activitats formen part del programa?

L’agenda de la Mercè inclou un ampli ventall de disciplines artístiques que es despleguen per diversos espais de la ciutat. Des dels concerts i les actuacions musicals del BAM, Mercè Música i Acció Cultura Viva; els espectacles d’arts de carrer del MAC Festival, o els actes tradicionals i de cultura popular, fins a les propostes gastronòmiques de Terra i Gust o la Cursa de la Mercè. També tornaran les activitats de conscienciació que entitats i associacions de la ciutat proposen a l'”Associa’t”, i s’incorpora una nova jornada, el Dissabte Blau, que s’oferirà al Port Olímpic per explicar la transformació d’aquest espai ciutadà i durà a terme tallers divulgatius sobre el mar i els oceans, a càrrec de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) – CSIC, espectacles de dansa i circ, i la música de Joan Colomo.

Quins són els espais de la Mercè?

La Mercè torna amb una programació descentralitzada que inclou dotze escenaris per a concerts i set espais per als espectacles d’arts de carrer, a més de desenes de carrers i places que s’ompliran amb els actes de cultura popular.

Quins concerts i actuacions musicals hi haurà enguany?

Artistes consagrats, talents emergents i noves formes de creació formen part de l’àmplia programació de concerts de la Mercè, que consta de tres branques musicals: el BAM, el Música Mercè i l’Acció Cultura Viva.

Quins espectacles de teatre, circ, dansa i arts de carrer s’organitzen?

La programació del MAC Festival d’arts de carrer inclou 86 espectacles i 335 funcions distribuïdes en 7 espais, amb la implicació de 131 companyies i d’artistes d’orígens diversos. Al MAC podrem gaudir de propostes innovadores i nous formats tecnològics, amb gèneres tan diversos com la dansa integrada, la dansa contemporània, la dansa urbana, el teatre de carrer, les instal·lacions, els tallers, el circ, els jocs, els titelles, la música i el clown.

Quina és la programació d’actes de cultura popular?

Gegants i gegantes, diables, capgrossos, bastoners i bastoneres, colles de castellers… La riquesa de la cultura popular de Barcelona brilla com mai durant les festes de la Mercè, ja que ens ofereix una graella d’activitats per gaudir de totes les seves formes. Al tradicional toc d’inici que obre la programació se sumen les diades castelleres dels dies 24 i 25 de setembre o activitats de música, dansa i cinema vinculades a la tradició en tres grans escenaris: la plaça de Sant Jaume, l’avinguda de la Catedral i la plaça de la Mercè. A més, després de dècades sense celebrar-se, enguany es recuperarà la Nit de la Vigília el dia 23 al vespre, amb els Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar com a protagonistes.

Quina és la ciutat convidada d’enguany?

El talent i la creativitat de Roma arriba a la ciutat a través d’espectacles, concerts, projeccions i altres activitats fetes amb la complicitat de l’Ajuntament de la capital italiana i d’entitats com l’Institut Italià de Cultura de Barcelona, la Cambra de Comerç d’Itàlia a Barcelona i l’Ambaixada d’Itàlia. La presència romana a les festes es materialitzarà amb activitats com les tres sessions de cinema a la fresca a la plaça de la Mercè, les actuacions de cantants italians com Alessandro Mannarino, Vinicio Capossela o el cor de dones de Rachele Andrioli, i els espectacles d’arts de carrer de la companyia Spellbound Contemporary Ballet, Andrea De Siena o el centre de creació de teatre de titelles Teatro San Carlino.

Com serà enguany el Piromusical?

El Piromusical recupera el format prepandèmia amb un únic escenari a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, on un espectacle de llum, color i so barrejarà melodies italianes i romanes, música en clau feminista, òpera per commemorar els 175 anys del Gran Teatre del Liceu, música contra la guerra arreu del món i un final de festa ple d’energia i optimisme.

S’ha de reservar entrada per anar a algun dels actes?

No, el format de la Mercè torna a ser el de les edicions anteriors a la pandèmia. No cal reservar entrades, però algunes activitats, per les característiques dels espais on s’organitzen, tindran aforaments limitats.

Com desplaçar-se per la ciutat durant la Mercè?

Es recomana moure’s en transport públic per anar a qualsevol dels esdeveniments programats entre el 23 i el 26 de setembre, i evitar l’ús del vehicle privat. Al web de TMB i a l’aplicació mòbil de l’AMB es poden consultar els horaris i els trajectes recomanats per arribar d’un punt a un altre.

Com és el cartell de la Mercè i qui l’ha dissenyat?

El cartell de la Mercè d’enguany és un homenatge a una festa intergeneracional i mediterrània. Una Mercè que transcendeix el pas del temps, que aplega en una mateixa celebració la tradició i la creació artística; que recorda les arrels i reitera el compromís de la ciutat amb la justícia i la pau. La il·lustració ens mostra indrets singulars de Barcelona, els colors de la bandera ucraïnesa sortint d’una trompeta, un castell elevant-se cap al cel i molts altres detalls per descobrir, mentre que les tres figures femenines principals es banyen els peus a la mar. La il·lustració es completa amb la revisió i recuperació de tipografies de cartells històrics de la Mercè, un treball de memòria a càrrec d’Arauna Studio i 131 GD.

L’autor de l’obra és David de las Heras. Nascut a Bilbao el 1984, es va traslladar a Barcelona per estudiar a l’Escola Massana. Amb un talent desbordant que aplica tant a la il·lustració com a la pintura, ha col·laborat amb diverses publicacions de prestigi i mitjans nacionals i internacionals.

Tota la informació de La Mercè a lamerce.barcelona.