Tots els actes dels Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia 2021

02/01/2021 - 20:44 h

Ja fa vint-i-nou anys que el darrer cap de setmana de gener els carrers i les places de l’antiga Vila de Gràcia s’omplen de foguerons. S’hi fa la festa dels Foguerons de sa Pobla, una tradició importada de Mallorca que ha calat profundament en el calendari festiu gracienc. De fet els Foguerons estan tan consolidats que s’han acabat convertint en la festa major d’hivern oficiosa de Gràcia. Enguany no cremaran els foguerons, però sí que hi haurà molts altres actes per acostar-se a la cultura popular i les tradicions mallorquines.

Divendres, 15 de gener

Inauguració de l’exposició ‘Cartells de sa Pobla a Gràcia’

En els vint-i-nou anys que ja fa que dura la tradició dels Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia, s’ha fet un bon reguitzell de cartells per a anunciar-los. Si els voleu veure tots junts, visiteu aquesta mostra que es farà a la seu de la Fundació Festa Major de Gràcia!

Del 15 de gener al 2 de febrer a l’Espai Albert Musons (carrer de l’Alzina, 9). De dilluns a dijous, de 16 a 20 h; divendres, de 10 a 13.30 h. Entrada lliure

Dijous, 28 de gener

Presentació del llibre ‘Calendari Folklòric de Mallorca. Tardor’

Enguany el CAT presenta el llibre ‘Calendari Folklòric de Mallorca. Tardor’, basat en les anotacions manuscrites del folklorista Rafel Ginard. El treball ha anat a cura d’Andreu Ramis i Miquel Sbert.

Al Centre Artesà Tradicionàrius (plaça d’Anna Frank, s/n) a les 18 h. Entrada lliure amb reserva prèvia

Concert ‘Llavors de fonoll’

Aquest recital parteix de les anotacions de Rafel Ginard en el seu ‘Calendari Folklòric’ i esdevé un diàleg entre la tradició oral dels anys cinquanta del segle XX i la llengua esmolada dels joves glosadors del segle XXI. Hi prenen part Natàlia Tascón, Carles Seguí i Miquel Àngel Adrover, en un espectacle interactiu que implica el públic assistent en l’experiència d’explorar aquestes terres esquitxades de llavors aromàtiques.

Al Centre Artesà Tradicionàrius (plaça d’Anna Frank, s/n) a les 19 h. Entrada lliure amb reserva prèvia

‘Oda a la sobrassada’ i glosada

La gastronomia i la música són dues maneres excel·lents d’aprofundir en una cultura. És per això que la vetllada es clourà amb la clàssica ‘Oda a la sobrassada’ i una petita glosada.

Al Centre Artesà Tradicionàrius (plaça d’Anna Frank, s/n) a les 20 h. Entrada lliure amb reserva prèvia

Divendres, 29 de gener

Conferència: ‘El patrimoni cultural immaterial. Una visió des de les Illes’

Aquest col·loqui anirà a càrrec d’Andreu Ramis, president del Consell Assessor de Cultura Popular de les Illes.

A la Violeta de Gràcia (carrer de Maspons, 6) a les 18.15 h. Entrada lliure. Capacitat limitada

Presentació del disc ‘Arasíquesí’, de Biel Majoral

El cantant Biel Majoral publica el seu quart disc tot sol, un cant a la llibertat que porta per títol ‘Arasíquesí’. En el concert hi intervindran nombrosos músics i un conjunt instrumental de luxe, amb guitarres, clarinets, oboè, flauta, bombardí, trombó, violí, contrabaix, piano, baix i percussions.

Al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT, plaça d’Anna Frank, s/n) a les 20 h. Preu del concert: taquilla, 15 euros; anticipada, 12 euros

Dissabte, 30 de gener

Titelles tradicionals mallorquins

Les ‘teresetes’ són els titelles tradicionals mallorquins i ja ha esdevingut una tradició que cada any se’n faci una funció a Gràcia. Enguany la companyia Binixiflat, de Gabriel Porcel, representarà l’obra ‘En Pere de sa plaça’.

Al Centre de Cultura Popular la Violeta de Gràcia (carrer de Maspons, 6) a les 12 h. Preu de l’obra: 5 euros. Capacitat limitada. Es recomana reservar plaça enviant un correu a administracio@lavioleta.cat