A més, l’Ajuntament obté una valoració millor que la Generalitat de Catalunya (amb un 35,3% de partidaris i un 44,4% de crítics) i el Govern espanyol (amb un 25,9% de partidaris i un 56,5% de crítics).
Respecte a la percepció que tenen de la ciutat, un 59,3% dels entrevistats creuen que ha empitjorat, mentre que un 24,6% considera que ha millorat. Cal destacar que les opinions negatives pel que fa a aquest punt s’han reduït i les positives han augmentat respecte al baròmetre anterior, i que, en les percepcions de cara al futur, guanyen els optimistes, ja que un 63,7% dels barcelonins i barcelonines creuen que la ciutat millorarà.
Entre les preocupacions ciutadanes, la inseguretat es manté com el problema principal, amb un 14% de respostes, tot i que queda lluny del 30% que es va registrar el 2019. En segon lloc, hi ha la gestió política municipal, amb un 8,4%, l’atur i les condicions de treball generades per la crisi de la covid-19 i l’accés a l’habitatge, amb un 8,1%.
Ernest Maragall i Ada Colau, els líders municipals més ben valorats
Ernest Maragall es manté com el líder municipal més ben valorat, amb 5,5, seguit per l’alcaldessa, Ada Colau, que obté un 4,7, quatre dècimes més que en el baròmetre anterior. Empaten també amb un 4,7 Jaume Collboni i Elsa Artadi, i Josep Bou obté un 3,2, Mari Luz Guilarte un 2,8 i Manuel Valls un 2,5.
D’altra banda, si avui se celebressin eleccions, les guanyaria ERC, amb una intenció directa de vot d’un 13,8%, seguida de prop per BComú, amb un 12,3%. El PSC seria el tercer partit, amb una intenció de vot del 9,6%. En les últimes posicions quedarien J×Cat (7,2%), la CUP, que tornaria a entrar al consistori (4,2%), el PP (2,5%), Cs (1,1%) i VOX (1,1%).
L’impacte de la pandèmia
El primer baròmetre del 2021 també recull l’impacte que la pandèmia ha tingut en la salut, els usos del temps, els hàbits de lleure o en nous elements que han irromput en la vida quotidiana, com el teletreball. Una àmplia majoria, el 65,9% dels entrevistats, està d’acord amb la implementació d’aquest sistema en empreses i administracions i el 27,1% s’hi mostra contrari.
Un altre aspecte derivat de la pandèmia és la desigualtat de gènere. El 36,4% dels ciutadans consideren que s’ha agreujat la desigualtat entre homes i dones. A més, el 37,1% de les dones entrevistades diuen que han hagut de dedicar més temps a les tasques de la llar.
La situació que estem vivint també ha incrementat el percentatge de persones que afirmen que tenen seqüeles en la salut. Si fa un any n’eren el 44,4%, ara en són el 47,9%. En un altre àmbit, també ha augmentat el nombre de persones que volen fer activitats culturals i de proximitat, com anar al teatre, visitar museus o anar a concerts. Per contra, disminueix el desig de fer viatges a l’estranger i de tornar als gimnasos.