Dissabte 13 de maig, entre les 19 i la 1 hores, tindrà lloc una nova edició de la Nit dels Museus. Fins a 90 equipaments i espais museístics de 8 municipis de l’àrea metropolitana —Barcelona, Badalona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Joan Despí i Santa Coloma de Gramenet— formaran part de la programació, xifra que suposa un nou màxim, ja que fins ara l’edició amb més participació havia estat la del 2017, amb 87 centres. Això es traduirà en el fet que es podrà escollir entre 121 exposicions, tant de temporals com de permanents, i més de 80 activitats, entre tallers, visites guiades, recitals o concerts.
Totes les activitats són amb entrada gratuïta, si bé en determinats casos, sigui per motius d’aforament o per a un desenvolupament correcte de l’activitat, es requerirà inscripció prèvia. El barceloní Martí Melcion és el creador de la imatge de la Nit dels Museus 2023.
A l’Eixample, els espais que es podran visitar són:
ANTIGA SEU DE L’EDITORIAL GUSTAVO GILI
Rosselló, 87-89
Aquest singular edifici símbol del racionalisme català participa per primera vegada a la Nit dels Museus. Hi haurà portes obertes a algunes dependències i a l’exposició “Línies dures. Edificis, disseny i urbanisme a Barcelona (1949-1974)”, que reuneix 29 casos d’estudi ordenats cronològicament i reconstruïts mitjançant documents, textos i imatges.
LA MODEL-ESPAI MEMORIAL
Entença, 155
L’espai participa per primera vegada a la Nit dels Museus. Podreu visitar lliurement un dels edificis més imponents de la Barcelona de principis del segle XX. També hi haurà l’exposició “1.322. Refugis antiaeris de Barcelona”, un recorregut fotogràfic per una xarxa colossal d’espais de defensa passiva.
MUSEU EGIPCI DE BARCELONA
València, 284
No va obrir l’edició passada, però sí que ho farà enguany el Museu Egipci de Barcelona. Deixeu-vos envoltar per la màgia dels antics egipcis. Faraons i déus, sarcòfags i mòmies esperen la vostra visita.
BIBLIOTECA PÚBLICA ARÚS
Pg. Sant Joan, 26.
Visita lliure a la biblioteca, fundada l’any 1895, i a l’exposició “Els republicans i la Primera República a l’Arús”.
MUSEU DE LA MÚSICA DE BARCELONA
Lepant, 150
Visita lliure a l’exposició permanent i a les mostres en curs: “Escoltar les mans. Suports obsolets, missatges efímers”, “Pioneres” i “Registrar, mirar, recórrer. Les fotografies de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya”. A les 20.30, 21.30 i 22.30 h, Julio César Palacio presentarà l’espectacle d’art sonor i música experimental Music for Rubber Tape, d’una durada de 15’ i per al qual es requereix inscripció prèvia.
FUNDACIÓ ANTONI TÀPIES
Aragó, 255
Portes obertes a les exposicions “Roman Ondák. Infinitum” i “Tàpies. Fustes, papers, cartons i collages”. Visites comentades a les mostres a les 20.30, 21.30, 22.30 i 23.30 h, amb una introducció sobre l’edifici que acull la Fundació.
PALAU ROBERT
Pg. Gràcia, 107
Portes obertes a les exposicions “Somia la ciutat” —sobre els nous models d’urbanisme que estan sorgint arreu del món—, “Salvador Seguí, el Noi del Sucre” i “1923-2023. Cent anys de la Federació Catalana de Basquetbol”.
ESPAI MERCÈ SALA
Estació de metro de Diagonal de l’L5 (vestíbul de connexió de les línies L3 i L5, enllaç extern).
“Picasso i Catalunya, una empremta indeleble” és el títol de l’exposició que hi podreu veure, mostra que recull els indrets on va viure o que va visitar el pintor, uns llocs que van passar a formar part de la seva cartografia emocional i vital.
MUSEU OPISSO-HOTEL ASTORIA
París, 203
Descobriu les més de tres-centes obres de Ricard Opisso exposades i distribuïdes per les sales de l’hotel. Opisso (Tarragona, 1880 – Barcelona, 1966) va ser dibuixant i caricaturista, considerat un dels millors cronistes gràfics de la societat barcelonina del seu temps.
Altres espais propers que faran portes obertes són el Recinte Modernista de Sant Pau i el Mirador de Torre Glòries. Podeu consultar tota la programació al web de La Nit dels Museus.