Les dues propostes artístiques reflexionen al voltant de les diferents maneres de deixar registre, generar arxiu i construir memòria, ja sigui des dels relats de la intimitat, o des de la imaginació de passats possibles.
“Encarnar la ferida” és un projecte fotogràfic que posa al centre la transformació dels afectes d’un vincle arran d’una mastectomia en una persona de gènere dissident.
Mitjançant càmeres analògiques d’un sol ús, es genera un arxiu corporal col·lectiu que fuig de la romantització de les cures i visibilitza la complexitat d’aquestes experiències per a la neurodivergència. Des de la tendresa, s’estableix un complex diàleg amb l’humor, la despersonalització, el dolor i la disfuncionalitat.
Allunyant-se de la voluntat d’universalitzar i fent públic el que hauria de ser domèstic o privat, aquesta mostra polititza la intimitat i gesta un relat quotidià com a memòria pròpia.
La mostra està a càrrec de cymbionte col·lectiv_, un col·lectiu artístic i curatorial que treballa des de l’experiència situada i l’activació de metodologies queer.
Per la seva banda, el projecte “Un archivo inexistente” recull una sèrie d’imatges fotogràfiques fictícies de parelles homosexuals i persones queer o no binàries, de classe treballadora i situades a principis del segle XX a Amèrica Llatina. Les fotografies van ser creades amb Intel·ligència Artificial generativa, per la qual cosa no corresponen a persones reals.
Es tracta d’un exercici “retrofuturista” que utilitza algoritmes computacionals –tecnologia habitualment immersa en narracions de futur- per re-imaginar el nostre passat queer/kuir local i reivindicar un arxiu que ni tan sols va poder existir.
I és que, com va explicar el crític cubà-nordamericà José Esteban Muñoz, una de les conseqüències de la cultura heteronormativa és que l’experiència queer del passat gairebé no va poder deixar registre ni arxiu. Aquesta negació de l’arxiu és encara més dramàtica per a les persones del Sud global i de classes treballadores.
L’autor de l’exposició és Felipe Rivas San Martín, artista visual xilè, assagista i activista sexe-dissident.
Ambdues exposicions formen part de la programació d’estiu del Centre LGTBI de Barcelona, i es podran visitar amb entrada lliure i gratuïta, fins al 31 de juliol, en l’horari d’obertura del Centre LGTBI:
Dilluns: de 15:30 a 20:30 hores
Dimarts a divendres: de 10 a 14 i de 15:30 a 20:30 hores
Dissabte: de 10 a 14 i de 15 a 20 hores