Can Fargas
La masia de Can Fargas o mas Pujol, adquirida no fa gaire per l'Ajuntament de Barcelona després d'una llarga reclamació dels veïns, està situada entre els carrers de Frederic Rahola, de Peris i Mencheta i el passeig de Maragall.
Construïda al començament del segle XIV i amb afegitons del XV, té com a eix central una torre romànica, bastant ben conservada i que per les seves característiques podria ser del segle XI.
Amb el pas dels segles, la masia ha estat objecte de diferents ampliacions i transformacions fins a arribar a l'estat en què es pot trobar avui. Pel que fa a la propietat, ja està documentada en el segle XIII, i és a partir del segle XVIII que va anar a parar a mans de Josep Maria Pujol i Pujol. Casat amb Francesca March, va tenir diversos fills. L'hereu, Josep Pujol i March, va ser nomenat regidor de l'Ajuntament de Barcelona per l'exèrcit francès d'ocupació, el 1809. Restaurada la monarquia absoluta, va anar a parar a la presó i després desterrat fora d'Espanya. Va fer testament a favor de la seva germana Francesca, vídua d'Antoni de Casanovas i de Gerona.
La propietat va continuar passant de mans en mans, fins a arribar a les de Montserrat de Casanovas, que es va casar amb Pere Fargas, a la mort del qual, el 1925, la seva vídua va residir llargues temporades en aquest mas que ja havia estat rebatejat com Can Fargas. A la mort, el 1948, de Montserrat de Casanovas, la finca va passar a mans del seu fill Santiago, el qual va morir el 1955. Va passar llavors a la seva vídua, Margarita Wall, i després a mans dels fills del seu primer matrimoni. Finalment, la masia va ser venuda a l'empresa Unicompta el 1997.
Autor: J. M. Contel