Can Gras
A la plaça de Santes Creus, antiga plaça Major d'Horta, hi ha l'edifici de la masia de Can Gras. El mas havia estat propietat de M. Rosa Fernández, vídua i hereva de Pau Ferrer, la qual el va vendre a Josep Sabadell, que el 1760 el va vendre a Pau Gras i Quich.
Va ser a partir d'aquell moment que la propietat va prendre el nom de Gras. Després de més de setanta anys en mans de la família Gras, la finca, ja molt disminuïda, i la casa van ser venudes per Gaietà i Maria Gras i Soler, que l'havien heretat segons el testament de 27 d'agost de 1834, a Joan Guillemí i Carbonell i a Josep Camprodon i Masvidal.
En els seus millors moments, a la finca es va conrear la vinya. Els diumenges, la capella que hi havia a la planta baixa es convertia en una petita església a la qual anaven tant els propietaris com els veïns de les cases del voltant, ja que els era més còmode oir missa a aquesta petita capella, que pujar fins a l'església de Sant Joan d'Horta, la qual, a més, els quedava molt lluny. Després de missa, a Can Gras hi havia una subhasta de la borsa de treball. Amb tots aquests elements, a l'indret es generava una especial animació tots els dies festius.
Amb el pas dels anys, la finca va anar perdent a poc a poc la seva condició rural i es va anar transformant en zona d'habitatges, edificis que finalment van acabar envoltant la masia. Ja en el segle XX, aquesta casa es va utilitzar com a magatzem de ferro i de fusta, taller de ferreteria i bar.
Autor: J. M. Contel
Foto: La masia de Can Gras, a la plaça de Santes Creus (Arxiu Desideri Díez)