Can Mariner
A la cantonada dels carrers d'Horta i del Vent, hi trobem Can Mariner, una de les masies importants, anys enllà, del pla de Barcelona, i convertida ara en la Biblioteca Horta - Can Mariner. Les primeres dades que se'n tenen són un cens de l'any 1516, una època a la qual també podria correspondre una finestra de llinda calada i de dibuix gòtic que es conserva a la façana del carrer d’Horta.
Com a masia, constava de tres plantes: la planta baixa era per als treballadors i les eines de camperol; el primer pis acollia la planta noble, això vol dir les habitacions i una gran sala per a les trobades socials i de convivència, i el segon pis estava destinat a les golfes. Amb el pas dels anys, l'edifici va ser modificat en diferents ocasions.
Pel que fa a la família Mariner, sabem que provenia de Sant Genís dels Agudells i que va arribar a Horta pels volts de l'any 1822 amb la intenció d'eixamplar les seves possessions. Tot i aquesta voluntat d'expansió, cinquanta anys després, l'any 1870, l'últim descendent, Hermenegild Mariner i Cuyàs de Bosch, va parcel·lar la finca en petits solars edificables, però amb una condició: que les cases que s'hi construïssin fossin més baixes que el mas. En morir, l’any 1874, i no deixar barons vius que heretessin la propietat, el mas va anar a parar a les seves filles. Finalment, can Mariner va ser venuda als senyors Blanchart l'any 1940, els quals hi van fer la darrera restauració l'any 1949, abans de la definitiva feta per l'Ajuntament de Barcelona per convertir aquesta masia en biblioteca.
Autor: J. M. Contel
Foto: Imatge de la masia de Can Mariner quan encara conservava els seus trets rurals. (Les masies d'Horta. Desideri Díez)