En l'antic camí de Sant Cebrià, avui carrer de Jorge Manrique, davant del Pavelló de la República, es troba la masia de Can Travi Nou, un edifici de planta baixa i un pis, del començament del segle XVIII, propietat, llavors, amb les terres que l'envoltaven, dels Samsó, una família de terratinents d'Horta.

Al començament del segle XIX, la propietat va passar a mans de Joaquim Simó, que exercia de masover al mas proper de Can Travi Vell, fet que va originar que aquest últim prengués el nom de Can Travi Nou. Durant molts anys, el conreu de les terres i la cria de bestiar hi va ser una constant fins que, al principi dels anys vint del segle XX, el primitiu edifici es va reestructurar i convertir en una masia-torre senyorial, encara que mantenint l'estructura de masia tradicional. En aquella obra se li va sumar un pis, però es va aixecar amb molta sensibilitat per no distorsionar el conjunt arquitectònic.

La propietat de Can Travi Nou, entrada l'època de les noves urbanitzacions i construccions que van transformar una gran part del seu entorn, va perseverar en la conservació del mas tal com era i no se'n va voler desprendre per a la construcció d'habitatges. Fins i tot va refusar vendre l'edifici a un americà que se la volia emportar al seu país.

En la dècada del 1980, els seus propietaris, Josep Soler i Cuixart i Maria Teresa Ribatellada i Simó, van convertir aquesta vella masia, restaurada com s'esqueia i amb una decoració adequada, en un restaurant que manté tota l'essència que pot oferir aquesta mena de construcció, tan poc habitual en una ciutat.

Autor: J. M. Contel

Foto: Imatge que ofereix Can Travi Nou en l'actualitat