Gràcies a una iniciativa de metges i infermeres del CAP Maragall per recuperar la història del seu entorn, s’han pogut aplegar materials per escriure la història de l’Institut Ginecós, una societat sanitària que va bastir l’edifici que anys més tard ocuparia la clínica Victòria i, un cop enderrocat aquest centre, s’hi construí el CAP Maragall.

L’any 1923, es va constituir la societat Institut Ginecós, SA, fundada pels metges: Climent Selvas i Bolós, Enric Baldocchi i Foment, Emili Ardèvol, Joan Riera i Vaquer, Salvador Casanovas i Gasulla i l’industrial Josep Lafitte. D’aquell any mateix s’han trobat dos plànols, l’un de la façana de l’edifici i l’altre del solar, signats el 23 de juliol per l’arquitecte de l’obra i el gerent de la societat Climent Selvas i Bolós.

La clínica, destinada inicialment a prestar assistència només a les dones en tot el que feia referència als problemes ginecològics, es va aixecar al carrer llavors anomenat Garrotxa, 52-54 (avui passeig de Maragall), al costat d’un altre edifici que va ser enderrocat a mitjan dècada del 1970 per donar continuïtat al carrer de Sant Antoni Maria Claret.

L’edifici era format per dos blocs, els quals incloïen unes seixanta habitacions individuals amb el seu corresponent lavabo (vàter i rentamans), dos departaments quirúrgics complets, servei d’ascensor i muntacàrregues, calefacció, etcètera. L’Institut, a més, tenia un cos d’entesos metges interns, cirurgians i especialistes, com ho deia La Veu de Sant Martí del mes d’abril del 1927.

Malgrat la voluntat d’atendre només dones, al cap de poc temps de la inauguració ja va admetre malalts masculins.

Autor: J. M. Contel

Fotografia: Imatge de l’edifici quan era la seu de la clínica Victòria. (Josep Sindreu, cedida pel CAP Maragall)