L'últim Consell de Districte de l'any aprova el Programa d'Actuació del Districte 2020-2023 i els preus per a la utilització dels equipaments cívics

18/12/2020 - 09:42

El darrer Consell del Districte d’Horta-Guinardó, celebrat el 17 de desembre, va servir per aprovar diversos punts destacats com el Programa d'Actuació del Districte 2020-2023, el Programa d'Actuació Municipal 2020-2023, el Pressupost general de l'Ajuntament de Barcelona i el del Districte per l'any 2021 i els preus per a la utilització dels equipaments cívics.

La sessió plenària va tenir un format semipresencial, amb la regidora Rosa Alarcón, el president del Districte Max Zañartu i els portaveus de cada formació presents a la sala Lluís Companys i amb la resta de consellers intervenint-hi telemàticament. El primer punt va ser l’aprovació de l’acte de la sessió anterior, del 15 d’octubre.

Cartipàs

Es va donar compte del nomenament de Diego Hernández (BComú) com a membre del Consell Municipal del Districte en substitució de Maria Calvet i es va aprovar el nou cartipàs de la comissió de govern del Districte.

També es va donar compte del cessament de Susanna Porcar com a membre del Consell Municipal del Districte i es va nomenar, en lloc seu, Maria del Carme Cánovas (JxCAT), a qui se li va assignar una dedicació parcial del 75%. A més, també es va assignar el règim de dedicació exclusiva per a l’exercici de tasques de coordinació general dels consellers i conselleres de districte del Grup de JuntsxCat en el conjunt de la ciutat al conseller Arnau Vives.

Informe del govern

La regidora Rosa Alarcón va exposar l’informe del govern, en què va recordar la commemoració del 25N i del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, va destacar que s’han pogut celebrar els consells de barri telemàtics i va explicar la campanya de Nadal, vinculada al comerç.

Milagros Casas, consellera de BxCanvi, va valorar positivament els cribratges fets al Recinte Modernista Sant Pau i al pavelló Olímpics. També va agrair que s’han potenciat els eixos comercials, però falta fer-ho amb alguns. Va lamentar el vandalisme i va afirmar que cal millorar la mobilitat entre els barris.

Nicolás Ortiz, portaveu de Cs, va agrair la feina feta per les conselleres Maria Calvet i Susanna Porcar i va tenir un record per les persones afectades per la covid-19. Va criticar els problemes que ha suposat l’implantament de l’àrea verda d’aparcament a la Vall d’Hebron i la Clota.

Arnau Vives, portaveu de JxCat, va donar suport a les persones que ho passen malament per la covid-19, va recordar que continua havent-hi presos polítics i va agrair la feina feta a Susanna Porcar. Va valorar les mesures d’impuls del comerç però va anunciar que faran un seguiment perquè es compleixin els compromisos

Ricard Farin, d’ERC-AM, va enviar suport a les víctimes de la covid-19 i va recordar que segueix havent-hi presos i preses polítiques. Va criticar que s’han deixat de convocar òrgans de participació i va demanar que el govern aporti més propostes al veïnat.

Propostes d’acord

El govern va sotmetre a votació el Programa d’Actuació Municipal 2020-2023​ i el Programa d’Actuació del Districte d’Horta-Guinardó 2020-2023, per trametre’l a l’Alcaldia. La regidora Rosa Alarcón els va exposar com a eines per guanyar la partida a la pandèmia de la covid-19 i per donar resposta als tres reptes que té Barcelona com a ciutat: la crisi sanitària, la crisi econòmica i l’emergència climàtica. S’aprova.

El conseller portaveu del govern Víctor Valls va informar favorablement del Pressupost general de l’Ajuntament de Barcelona per a l’any 2021 i el Pressupost del Districte per l’any 2021 (veure document adjunt). S’aprova.

També es va aprovar la proposta de fixació de preus públics per a la utilització dels equipaments cívics del Districte d’Horta-Guinardó durant l’any 2020; i sotmetre-la a l’aprovació de la Comissió de Govern de l’Ajuntament.

Es va informar favorablement de la Modificació del Pla especial urbanístic de protecció de la qualitat urbana: Catàleg de protecció arquitectònic, històric i paisatgístic dels establiments emblemàtics de la ciutat de Barcelona, d’iniciativa municipal, que suposa el reconeixement com a establiment emblemàtic de la ciutat de la Bodega Massana, al barri d’Horta. S’aprova.

També es va informar favorablement el Pla Especial Urbanístic per a la regulació de l’equipament docent situat al carrer Arenys 83X, d’iniciativa municipal a proposta del Consorci d’Educació de Barcelona. S’aprova.

Es va informar favorablement de la Modificació del Pla General Metropolità per regular el sistema d’equipaments d’allotjament dotacional al municipi de Barcelona, d’iniciativa municipal. S’aprova.

Es va informar favorablement del Pla de Millora urbana per a l’ordenació del Sector 08 “Manxa-Santuari”; promogut per Global Service 2005 SL. S’aprova.

Es va informar favorablement de la proposta d’anomenar Jardins de Fadwa Tuqan l’espai format pels interiors d’illa entre els carrers de Sidó, Lledoners i l’avinguda del Jordà i elevar-la a la Ponència de Nomenclàtor dels carrers de Barcelona. S’aprova.

Es va informar favorablement del canvi de denominació del carrer Ramiro de Maeztu pel d’Ana Maria Matute, al Districte d’Horta-Guinardó i elevar la proposta a la Ponència de Nomenclàtor dels carrers de Barcelona. S’aprova.

Es va informar favorablement de la proposta d’anomenar placeta del Torrent l’espai format per la cruïlla entre els carrers Torrent del Carmel, Peris Mencheta i Passatge d’Espiell i elevar-la a la Ponència de Nomenclàtor dels carrers de Barcelona. S’aprova.

Proposicions dels grups

  • ERC-AM demana que el govern municipal encarregui els estudis i projecte executiu per habilitar el carril bici segregat al Passeig Maragall fins al carrer Còrsega i que s’executi en aquest mandat com a via prioritària per a la ciutat. S’aprova.
  • El grup municipal de JxCAT insta el govern del Districte a elaborar una guia on quedin recollits els ajuts d’emergència i socials existents i disponibles per part de les Administracions Públiques, on assessorar-se i quins requisits cal per ser-ne beneficiari. No s’aprova.
  • Cs reclama que el Districte presenti un pla que inclogui l’estudi amb una mapa de les zones òptimes per a la instal·lació d’ascensors o escales mecàniques i que es programi un llistat per a la seva construcció segons prioritat per a cadascun d’ells. S’aprova.
  • BxCanvi insta el govern a obtenir la inversió necessària per solventar els problemes de deteriorament i la remodelació de les piscines de La Clota i del camp de futbol del Carmel i per fer la reforma gairebé integral de la piscina exterior del CEM Guinardó. S’aprova.

Proposicions amb contingut de declaració institucional

BComú en va proposar una de denúncia de la situació que s’està vivint al Guerguerat, al sud-oest del Sàhara Occidental.

Precs

  • El grup municipal d’ERC-AM sol·licita que el govern del districte augmenti la promoció i la difusió dels serveis i tallers que ofereix el Punt d’Informació i Atenció a la Dona d’Horta-Guinardó a les xarxes socials i els equipaments municipals. S’accepta.
  • El mateix grup sol·licita que el govern presenti al Consell Plenari una modificació puntual de la MPGM de Tres Turons que garanteixi l’ús actual de la plaça de les Pedreres de Can Baró, reubicant a un altre espai els habitatges de reallotjament previstos. No s’accepta.
  • JxCAT demana que es posin a disposició del Programa Concilia els equipaments municipals del districte, per tal que les famílies que compleixen amb el perfil per fer ús d’aquest servei, puguin accedir-hi i es doni cobertura a tots els barris del districte. No s’accepta.
  • JxCAT també reclama que en el termini de 2 mesos es dugui a terme un projecte de millora de les parades d’autobús, instal·lant plataformes de ciment que permetin garantir l’accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda al transport públic. S’accepta.
  • Cs sol·licita que el Districte presenti els resultats de les auditories i avaluacions referents als Serveis d’Atenció Domiciliària prestats per l’anterior contracta a Horta-Guinardó. S’accepta.
  • El mateix grup demana que des del districte s’impulsi una campanya de promoció dels equipaments esportius d’Horta-Guinardó, recalcant la seguretat sanitària que han demostrat durant la crisi de la covid-19, la bona gestió i els beneficis que representen per a la salut. S’accepta.
  • BxCanvi demana que s’instal·lin màquines de recollida de residus als mercats del districte d’Horta-Guinardó que, com a premi pel reciclatge, doni vals de descomptes que es podran bescanviar als mateixos mercats quan es compra. No s’accepta.
  • El mateix grup reclama que s’informi de les finques que es troben ocupades il·legalment al districte, dels conflictes que generen, de les actuacions per posar-hi fi i que s’estableixi un servei per donar suport legal als ciutadans que n’estiguin sent víctimes. No s’accepta.

Seguiment de proposicions/declaracions de Grup

ERC reclama informació sobre l’estat d’execució del prec acceptat en el Consell Plenari del 12 de desembre de 2019, relatiu a un Pla de Xoc a la zona veïnal del carrer de Logronyo amb la carretera Alta de Roquetes, al barri d’Horta.

JxCAT demana informació sobre l’estat d’execució de la proposició aprovada al Consell Plenari de 9 de juliol de 2020: Que el govern informi de quins són els projectes d’inversió històricament reclamats i consensuats amb les entitats i associacions veïnals.

El Consell Plenari va acabar amb l’aprovació d’una declaració institucional sobre el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat i la lectura de diverses preguntes plantejades pel veïnat sobre temes no tractats durant el plenari.