Presentat el Pla de Desenvolupament Econòmic (2021-23) al Consell Plenari

05/03/2021 - 10:30

El darrer Consell del Districte d’Horta-Guinardó, celebrat el 4 de març, va servir per presentar el Pla de Desenvolupament Econòmic per a Horta-Guinardó (2021-23), diversos Plans Especials Urbanístics i una moció en relació al 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

La sessió plenària va tenir un format semipresencial, amb la regidora Rosa Alarcón, el president del Districte Max Zañartu i els portaveus de cada formació presents a la sala Lluís Companys i amb la resta de consellers intervenint-hi telemàticament. Abans de començar el president i la regidora van tenir paraules de record per al veí del Guinardó que va ser assassinat fa un mes i per a la seva família. Tot seguit, el primer punt va ser l’aprovació de l’acta de la sessió anterior, del 17 de desembre.

Informe del govern

La regidora Rosa Alarcón va exposar l’informe del govern, que va començar amb un record per les víctimes de la covid-19. Va explicar que el Pavelló Olímpics ha recuperat l’activitat habitual, després d’haver estat pavelló sanitari de l’Hospital de la Vall d’Hebron. També va exposar l’acord del Govern amb ERC per fer inversions de proximitat, que a Horta-Guinardó es concretarà en 3,2 milions d’€, i va afegir que el Pla d’Inversions del mandat és en construcció i tindrà diverses fonts de finançament. A més, va destacar que recentment s’ha adquirit els habitatges dels carrers Mont-ral i Doctor Letamendi per evitar que 45 famílies siguin expulsades de casa seva.

Milagros Casas, consellera de BxCanvi, va explicar que fa mesos que demanen canvis en seguretat. Hi ha hagut vandalisme i robatoris al districte. Esperen que les inversions del PIM ajudin a fer avançar projectes importants per al territori, que millorin la mobilitat. Estan pendents del Pla de Barris.

Nicolás Ortiz, portaveu de Cs, va tenir paraules de suport per a les víctimes de la covid-19. Va condemnar els actes violents als carrers de Barcelona i va donar suport a la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. Va lamentar els problemes de seguretat i la caiguda dels pressupostos participatius.

Arnau Vives, portaveu de JxCat, va donar suport a les persones afectades per la covid-19 i va recordar que segueix havent-hi presos polítics. Va fer una valoració positiva del dispositiu a les eleccions del 14 de febrer, però va denunciar que caldria millorar els mecanismes perquè el veïnat participi al consell plenari.

Ricard Farin, d’ERC-AM, va recordar que segueix havent-hi presos polítics i exiliats. Va reclamar que cal tirar endavant polítiques per fomentar llocs de treball de qualitat i l’obertura de comerços. Va lamentar que el govern va dir que presentaria una mesura de govern per a Montbau i de moment no s’ha fet.

Mesures de govern

Es va presentar el Pla de Desenvolupament Econòmic d’Horta-Guinardó (2021-23), que és la guia per recuperar i enfortir l’economia del districte. Consta de 6 línies estratègiques amb 9 objectius, i cadascun tindrà accions concretes. Parteix d’un pressupost de 9,4 milions d’euros, als que caldrà sumar-hi recursos provinents del Pla de Barris. S’ha elaborat a partir de la recollida de propostes de diversos col·lectius, amb la col·laboració dels serveis tècnics del Districte i Barcelona Activa. És un document obert a noves propostes, ja que quan acabi l’emergència sanitària caldrà identificar quins són els sectors i els àmbits prioritaris.

Propostes d’acord

El govern va sotmetre a votació el Pla Especial Urbanístic per a la regulació dels establiments d’allotjament turístic, albergs de joventut, habitatges d’ús turístic, llars compartides i residències col·lectives docents d’allotjament temporal a la ciutat de Barcelona, d’iniciativa municipal. S’aprova.

També es va informar favorablement del Pla Especial Urbanístic per a la regulació dels jocs d’atzar a la ciutat de Barcelona, d’iniciativa municipal. S’aprova.

Proposicions dels grups

BComú va presentar una moció en relació al 8 de març, Dia Internacional de les Dones​. Es va aprovar amb tots els vots menys el de BxCanvi.

  • ERC-AM reclama al govern municipal determinades inversions per Horta-Guinardó dins de les partides pressupostàries negociades per Esquerra Republicana i el govern municipal en el pressupost municipal de l’any 2021. No s’aprova.
  • El grup municipal de JxCAT insta el govern del Districte a crear una Taula de Serveis Socials formada per entitats i xarxes ciutadanes que treballen al districte, representants dels grups municipals, la Direcció Territorial de serveis socials i una representació tècnica. S’aprova.
  • Cs reclama que des del govern del districte es convoqui una Comissió d’avaluació del Pla de barris 2016- 2020 per a cadascun dels barris durant aquest primer semestre 2021. No s’aprova.
  • Des de BxCanvi s’insta al govern a obtenir la inversió necessària per poder tirar endavant el projecte de la piscina exterior al CEM Horta i que s’inclogui aquest projecte dins dels PIM, PAM i PAD pel període 2020-2023. No s’aprova.

Precs

  • El grup municipal d’ERC-AM sol·licita que el govern del districte habiliti el subtitulat en directe en els òrgans de participació i de govern que es retransmeten en línia i un/a intèrpret de llengua de signes. No s’accepta.
  • El mateix grup sol·licita que el districte agafi un paper actiu de mediació davant la situació de conflicte de convivència entre el veïnat del carrer de Rosalia de Castro 26 i l’escola Pàlcam pels usos del pati d’aquesta escola. S’accepta.
  • JxCAT demana que es realitzi una neteja urgent de la zona del carrer Santa Rosalia i que el districte realitzi una actuació urgent posant especial atenció al pal de llums que hi ha a la cantonada amb el carrer Castellbisbal. S’accepta.
  • JxCAT també reclama que s’incrementi la presència policial per les nits a tots els barris del districte i es convoquin trobades individualitzades entre les associacions de comerciants i la Guàrdia Urbana. S’accepta.
  • Cs sol·licita que des del districte s’instal·lin els bancs suficients per millorar qualsevol recorregut per a vianants i se’n tingui en compte l’ubicació i orientació d’acord amb les normatives d’accessibilitat i recomanacions d’entitats de vianants. S’accepta.
  • El mateix grup demana que es disposi dels recursos suficients per a la construcció de nous punts de recàrrega elèctrica i que s’informi a la Taula de Mobilitat del Districte dels nous punts de recàrrega previstos al districte fins a finals de mandat. S’accepta.
  • BxCanvi reclama que el Govern elabori un pla de reactivació econòmica amb mesures adaptades a cada barri i es tinguin en compte les propostes veïnals i del teixit comercial i empresarial per poder elaborar el pla de reactivació econòmica per aquest mandat. No s’accepta.
  • El mateix grup insta al Govern del districte a obtenir la inversió necessària per poder canviar els ascensors i escales mecàniques del districte que ja estan obsolets (i que ni arreglant-los funcionen correctament) durant el període 2021-2023. S’accepta.

Seguiment de proposicions/declaracions de Grup

ERC reclama informació sobre l’estat d’execució del prec acceptat al plenari de 15 d’octubre de 2020, en què se sol·licitava que es garanteixin els habitatges qualificats com a zona verda a la modificació del PGM en l’àmbit de Llobregós – Can Mateu.

JxCAT demana informació sobre l’estat d’execució del prec acceptat al plenari de 15 d’octubre de 2020, en què se sol·licitava que el govern elaborés un informe i el fes arribar als grups de l’oposició, amb les accions realitzades al districte en matèria de neteja de l’espai públic.

El Consell Plenari va acabar amb la lectura de diverses preguntes plantejades pel veïnat sobre temes no tractats durant el plenari.