El Plenari proposa lliurar les Medalles d’Honor de Barcelona 2021 als Casals comunitaris d'Horta-Guinardó i a Carmel Comerç

07/05/2021 - 09:26

El darrer Consell del Districte d’Horta-Guinardó, celebrat el 6 de maig, va servir per proposar el lliurament de les Medalles d’Honor de Barcelona 2021 als Casals comunitaris d'Horta-Guinardó i a Carmel Comerç.

La sessió plenària va tenir un format semipresencial, amb la regidora Rosa Alarcón, el president del Districte Max Zañartu i els portaveus de cada formació presents a la sala Lluís Companys i amb la resta de consellers intervenint-hi telemàticament. A més, va ser el primer ple telemàtic en què les persones que havien demanat la paraula van poder intervenir-hi en directe, a diferència dels anteriors, en què transmetien la seva intervenció per escrit i era llegida pel president.

Abans de començar l’ordre del dia, diversos alumnes representants de les escoles Regina Carmeli, Escola Especial Mare de Déu de Montserrat i Virolai van explicar el projecte que han desenvolupat dins el Procés participatiu de la ciutadania adolescent. Les conclusions del procés participatiu es troben també en la web del Decidim.

Informe del govern

La regidora Rosa Alarcón va exposar l’informe del govern, que va començar amb un record per les víctimes de la covid-19. Tot seguit va donar dades de vacunació de la covid-19 i d’atenció dels serveis socials del districte. També va explicar el desplegament de la policia de barri i l’estat de les obres del districte. A més, va exposar el pla de mobilitat del barri de la Teixonera, va donar novetats del Pla de Barris del Carmel i Can Baró i va explicar el desplegament de les noves àrees verdes d’aparcament al districte, el bus a demanda de Montbau i el projecte dels pressupostos participatius a Horta-Guinardó.

Milagros Casas, consellera de BxCanvi, també va començar amb un record per les víctimes de la covid-19, va valorar positivament que decaigui el toc de queda i va assegurar que espera que es reimpulsin tots els sectors comercials, especialment el de la restauració, i que creu que cal parlar més de la seguretat ciutadana.

Nicolás Ortiz, portaveu de Cs, també va tenir un record per les persones que han patit la covid-19, va insistir en que cal tenir més iniciativa per millorar la seguretat ciutadana i va demanar que es treballi més a fons per arribar a consensos veïnals amplis.

Arnau Vives, portaveu de JxCat, també va tenir paraules de record per les víctimes de la covid-19 i els seus familiars i pels presos polítics. Va recordar que cal convocar una taula de serveis socials del districte i que la regidora es va comprometre a retirar una coberta d’amiant al Baix Guinardó.

Ricard Farin, d’ERC-AM, també va recordar les víctimes de la covid i les preses polítiques i exiliades. Va lamentar que la regidora no hagi inclòs en l’informe la mesura de govern de Montbau, ni el tancament de les bateries antiaèries del Carmel ni la taula de mobilitat.

Propostes d’acord

Tots els grups municipals van acordar per unanimitat que es proposi atorgar les Medalles d’Honor de Barcelona per l’any 2021 als Casals comunitaris d’Horta-Guinardó i a Carmel Comerç.​

Carmel Comerç és una entitat de comerciants amb 25 anys de trajectòria que ha anat avançant i evolucionant amb el barri. Dinamització del barri, atenció personalitzada, productes de qualitat… tot el bo i millor del comerç de proximitat es pot trobar a Carmel Comerç.
Durant el confinament que vam patir el passat 2020, Carmel Comerç va seguir al peu del canó perquè cap veí i cap veïna del Carmel es quedés sense poder comprar tot allò que pogués necessitar.

Els Casals comunitaris d’Horta-Guinardó són un projecte que engloba les Xarxes de Suport Mutu del districte, associacions de veïns i veïnes, entitats diverses, equipaments implicats que funcionen com centres de referència i serveis d’atenció social d’Horta-Guinardó. Es tracta de ciutadania diversa que ha treballat des del principi de la pandèmia per enfortir la comunitat, teixir xarxes de suport mutu i garantir l’atenció d’aquelles persones amb especial vulnerabilitat. Han fet i continuen fent una tasca imprescindible durant aquesta època de crisi sanitària i social per detectar persones que necessiten ajuda, donar el suport necessari i acompanyar i/o derivar als serveis d’atenció social.

Proposicions dels grups

  • ERC-AM insta el govern a resoldre l’execució de l’entorn escolar de les escoles de les Aigües i Mas Casanovas abans d’acabar el curs i replantejar-se el projecte per pacificar els entorns d’altres centres del districte. S’aprova.
  • El grup municipal de JxCAT demana que s’acordi impulsar ajudes a propietaris de les finques del carrer Aiguafreda, per preservar i restaurar els edificis i els safarejos, i que es reformuli el projecte d’urbanització de la Baixada de Can Mateu. No s’aprova.
  • Cs reclama que el govern presenti un informe que inclogui les línies de “bus a demanda” que preveu implantar (recorreguts, calendaris, nombre de vehicles, operador, pressupostos, etc.) i que s’impulsi un pla de millora de tota la xarxa de bus de barri al districte. No s’aprova.
  • BxCanvi insta el govern a elaborar un estudi de la incidència d’atracaments/robatoris a infants i joves als entorns escolars i elaborar un protocol d’actuació per prevenir-ne de nous, amb el de Sarrià – Sant Gervasi com a model. No s’aprova.

Precs

  • El grup municipal d’ERC-AM sol·licita que s’instal·li nova senyalística des de les parades de metro, bus i equipaments municipals més propers a Ca n’Andalet, i que es treballi per donar a conèixer l’equipament i els serveis que s’hi presten. S’accepta.
  • El mateix grup sol·licita que el govern del districte cerqui la millor solució per la connexió al clavegueram dels habitatges del C/ Penyal dels números 21 al 49, a la Font d’en Fargues, amb caràcter d’urgència per solucionar la problemàtica al més aviat possible. S’accepta.
  • JxCAT demana que es desplegui un programa educatiu per conscienciar la ciutadania de la necessitat de tenir un barri segur on regni el civisme i que es millori la seguretat als entorns de la Font d’en Fargues amb més presència policial. S’accepta.
  • JxCAT també reclama que el govern del districte lideri, amb la participació real i efectiva dels veïns i veïnes, Associacions de Famílies, entitats del barri i Grups Municipals la solució per donar resposta a les necessitats d’equipaments. S’accepta.
  • Cs sol·licita que el govern informi de les repercussions urbanístiques que suposa per a la Font del Gos l’aprovació del PEPNat i d’un calendari de treball per portar a terme les desafectacions urbanístiques de tot l’àmbit. S’accepta.
  • El mateix grup demana que en el termini de dos mesos es presenti un calendari d’implementació del projecte RADARS en els barris d’Horta-Guinardó que encara no el tinguin desenvolupat, per tal que al 2022 cobreixi tot el districte. No s’accepta.
  • BxCanvi reclama que el Govern del Districte d’Horta-Guinardó mostri tot el suport al sector de la restauració del districte, a partir de diverses peticions específiques. No s’accepta.
  • El mateix grup insta el Govern del districte d’Horta-Guinardó a constituir una Taula de Treball per consensuar els usos que tindrà el solar situat en la confluència del carrers Jorge Manrique amb el carrer Cardenal Vidal i Barraquer. No s’accepta.

Seguiment de proposicions/declaracions de Grup

ERC sol·licita informació de les mesures incloses a la proposició presentada per ERC-AM i aprovada en el Consell Plenari del Districte d’Horta-Guinardó en la sessió del 7 de maig de 2020.

JxCAT demana informació sobre les gestions realitzades fins al moment i de totes les reunions que s’han agendat entre la Guàrdia Urbana i els eixos comercials (prec acceptat en el Consell Plenari de 4 de març de 2021).

Cs demana informació sobre la proposició aprovada en el Ple del 12 de desembre de 2019 relativa a l’impuls d’un programa per afavorir l’obertura de locals als baixos dels edificis per a ser destinats a l’ús d’entitats socials i comunitàries.

El Consell Plenari va acabar amb la lectura d’una qüestió plantejada per una veïna sobre un tema no tractat durant el plenari.