Llum verda per protegir el paisatge, el patrimoni agrícola, els antics camins i el verd de la Clota

31/05/2021 - 12:59

El plenari del Consell Municipal ha aprovat provisionalment la modificació puntual del Pla General Metropolità (MPGM) al barri de la Clota, amb els vots a favor de tots els grups. L’expedient es remetrà ara a la Subcomissió d’Urbanisme del municipi de Barcelona per a la seva aprovació definitiva.

La modificació dona resposta a dues reivindicacions veïnals històriques com és el reconeixement del paisatge urbà existent i les traces històriques, característiques del barri, i la reducció de la volumetria de l’edifici previst a l’avinguda de l’Estatut.

El canvi de planejament estableix quatre objectius principals:

  • Eliminació de l’afectació viària sobre el camí de Sant Cebrià per potenciar i protegir el traçat i els valors paisatgístics d’aquest camí d’origen medieval.
  • Nova ordenació de l’edificació per una millor integració al seu entorn.
  • Modificació dels usos previstos, substituint parcialment l’ús terciari per l’ús d’habitatge.
  • Ajust de l’estructura d’equipaments i zones verdes, amb increment del sòl previst respecte el planejament vigent.

La modificació del pla general abasta una superfície de 31.897m² i dona continuïtat a altres actuacions urbanístiques realitzades en aquest àmbit.

Manteniment del camí històric de Sant Cebrià

Un dels aspectes destacats d’aquesta modificació del Pla General Metropolità és un reajustament del viari previst que permet sumar alhora 2.264m² de nous espais lliures. En concret, el nou planejament elimina la reserva de vial prevista sobre la traça de la Riera d’en Marcel·lí, que se situava sobre un conjunt d’horts existents i sobre el camí històric de Sant Cebrià. La desaparició del vial previst en aquest espai permet mantenir i posar de relleu els valors històrics i paisatgístics de la riera de Marcel·lí, que s’integrarà en el futur parc central de la Clota.

La funció que havia de realitzar aquest vial, queda compensada per la construcció d’un altre vial de 20 metres, que ja té una part urbanitzada en el seu tram entre Jorge Manrique i el camí històric de Sant Cebrià. Amb aquesta modificació de PGM, el vial es perllonga fins a la confluència de l’Avinguda Marquès de Castellbell i carrer Alarcón, per tal de convertir-lo en un eix dinamitzador del barri, amb una secció que afavoreixi els espais d’estada, els desplaçaments a peu i que doni accés als veïns al futur parc, al nou equipament sanitari, als nous habitatges i al comerç i altres serveis de proximitat.

10.667 m² més de sostre destinats a nous habitatges

La modificació de pla general substitueix parcialment l’ús terciari previst al planejament vigent per l’ús d’habitatge lliure i en règim de protecció. D’aquesta manera el planejament redueix el sostre de les activitats econòmiques, que passen de 15.037m² a 3.000m². La resta del sostre terciari es transforma en sostre d’habitatge, fet que suposa guanyar 10.667 m² per a habitatge.

Aquest fet permet una reordenació del sostre de l’àmbit per una millor integració de l’edificació en el seu entorn. Això possibilita una reducció de l’alçada de l’edifici previst a l’avinguda de l’Estatut, que passa de Planta Baixa+12 a alçades de Planta Baixa+8 i Planta Baixa+5.

Amb aquesta modificació de PGM, el 88,70% del sostre de l’àmbit es destinarà a habitatge, enfront el 46,15% vigent. Del nou sostre d’habitatge obtingut es podran construir un total de 134 habitatges, que se sumaran al que ja estava previst. El 30% d’aquests nous habitatges seran en règim de protecció pública.

Trasllat del futur equipament sanitari

Finalment, la modificació també preveu traslladar el futur equipament previst en el planejament vigent, que passa a estar alineat amb l’avinguda de l’Estatut, en contacte amb les edificacions de Marquès de Castellbell (anteriorment se situava al sud de l’àmbit). Aquest canvi d’ubicació comporta una reducció de la mobilitat interior del barri. Es preveu que el nou equipament tingui usos sanitaris. La nova ordenació també comporta incrementar el sòl destinat a aquest equipament que passa dels 2.273m² als 3.287m².