L’objectiu del projecte Museus LGTBI és reivindicar realitats poc representades o desconegudes en els relats museogràfics habituals. Exposicions temporals, visites comentades, itineraris especials i xerrades són algunes de les activitats amb les quals, durant els mesos de juny i juliol, els museus volen impulsar aquesta nova mirada. Les propostes analitzen les diversitats dels cossos, rellegeixen usos i costums històrics, destaquen les trajectòries personals d’activistes, descobreixen les facetes ocultes d’artistes o fan una aproximació queer a la seva obra, entre altres qüestions.
Les set accions plantejades als museus que formen part de la iniciativa són les següents:
- Fundació Joan Miró: “Un cos com un univers” (visita itinerari)
- Museu d’Arqueologia de Catalunya: Apol·lo o Afrodita. La identitat perduda (peça audiovisual)
- Museu de Ciències Naturals de Barcelona: “Ciència des de la diversitat” (xerrada)
- Museu del Disseny de Barcelona: “Unisex – Agender – Genderless” (projecte de senyalització a l’exposició “El cos vestit. Siluetes i moda”)
- Museu Marítim de Barcelona: “El desig és tan fluid com la mar” (exposició temporal)
- Museu Nacional d’Art de Catalunya: “Mirades insubmises: lectures de la col·lecció en clau LGTBI” (visites comentades i sessió en línia)
- Museus de Sant Cugat del Vallès: “Concurs trenca-tòpics: la història amb altres mirades” (visita participativa)
La iniciativa té el suport del Centre LGTBI de Barcelona, que hi ha col·laborat organitzant una sessió de formació sobre diversitat sexual i de gènere per als diferents equips professionals implicats, un taller de drag i la campanya de comunicació del projecte.
Tota la informació i entrades al web de Museus LGTBI.