L’equipament, que respon a una demanda històrica, està orientat a atendre persones doblement vulnerabilitzades i en situació d’exclusió social extrema: es troben en situació de carrer i, a més, presenten addiccions a diferents substàncies, incloent-hi l’alcohol. Les persones residents presenten un estat de salut delicat i amb diverses patologies associades, fruit d’anys de drogodependència i de viure al carrer. L’equip de professionals que les atén ha pogut constatar que la seva estada al centre suposa una millora substancial en el seu estat emocional i de salut.
Aquest nou equipament d’atenció sociosanitària intensiva, que ha estat en funcionament ininterrompudament durant un any i mig al districte de les Corts, prioritza l’atenció a persones de més de 45 anys amb una situació de salut més compromesa i incorpora la perspectiva de gènere per donar resposta a les necessitats diferenciades de les dones i les persones LGTBIQ, amb mesures concretes com una reserva del 50% de les places per a dones o la creació d’espais no mixtos, horaris d’accés diferenciats i serveis específics.
El centre té capacitat per a 50 persones, està obert les 24 hores al dia cada dia de l’any, cobreix les necessitats bàsiques d’allotjament, higiene i alimentació i disposa de programes d’atenció social i sanitària, incloent-hi la reducció de danys pel consum de substàncies. També disposa d’espais per facilitar l’aïllament sanitari en cas de contagi per covid-19.
Trasllat a Horta-Guinardó
L’equipament, posat en marxa per l’Ajuntament i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) en el context de la primera emergència sanitària produïda per la covid-19 i gestionat per l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), està funcionant en un alberg per a joves de la Fundació Pere Tarrés del districte de les Corts.
El març es traslladarà a un altre espai ubicat a Horta-Guinardó que gestionarà la mateixa ABD, entitat guanyadora de la licitació per concurs públic, convocat per l’ASPB, per a la prestació d’aquest servei d’acollida.
La recerca del nou espai ha estat a càrrec de l’entitat i ha anat acompanyada, des del mes de novembre, d’un seguit de reunions del consistori i l’ASPB amb associacions de veïns i veïnes, familiars d’alumnes del centre escolar proper al nou equipament i comerciants de la zona per tal de donar-los informació sobre el projecte.
D’altra banda, està previst que, durant les pròximes setmanes i abans de fer el trasllat, l’ASPB i l’Ajuntament segueixin treballant per tal que el funcionament del centre sigui òptim i tingui la màxima complicitat possible de l’entorn.
L’equipament és una de les mesures que recull el Pla d’acció sobre drogues i addiccions 2021-2024 i tindrà un finançament públic anual d’uns 2,5 milions d’euros, que sufragaran l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.