L'antic camp de futbol de la Font del Gos acull un ramat de cabres, ovelles i xais

07/04/2022 - 11:00

El Parc Natural de Collserola acull des del 7 d’abril un ramat mixt de cabres, ovelles i xais –format per 290 caps- amb l’objectiu d’incrementar la resiliència davant els incendis i per millorar la biodiversitat dels ecosistemes de la solana de la serra. El pla pilot es durà a terme fins a finals de juny al vessant barceloní de Collserola i permetrà fer una gestió forestal i de la neteja del sotabosc ecològica i sostenible.

La introducció de la pastura s’ha demostrat que és una de les millors accions cost-benefici en la gestió de les franges de protecció contra els incendis i per al manteniment dels espais oberts. El projecte potencia la recuperació del mosaic agroforestal d’alt valor paisatgístic i ambiental, i afavoreix la biodiversitat perquè potencia la flora i la fauna dels ambients oberts.

El ramat consta de 290 caps de bestiar que pasturaran de forma controlada sobretot per l’àrea de Collserola corresponent als barris de la Font del Gos i Montbau. En concret, el ramat el formen 130 ovelles, 80 cabres i 80 xais. A més, hi haurà dos pastors, tres gossos d’atura i un gos de vigilància. També s’ha instal·lat un corral provisional amb abeuradors, dipòsits d’aigua i una caseta magatzem a l’espai on hi havia l’antic camp de futbol de Can Notari.

Senyalització informativa i de comportament

Per tal de donar a conèixer el projecte a la població en general i, en especial, als visitants del Parc Natural –més de sis milions l’any 2021- s’han col·locat un seguit de senyals informatius i de comportament a les zones on pot haver-hi coincidència entre les persones usuàries del parc i l’àrea de pastura controlada on hi ha el ramat.

Entre els hàbits de comportament que cal complir, cal destacar:

  • Dur els gossos ben lligats en presència del bestiar i recollir els excrements.
  • No aproximar-se a menys de 10 m dels animals ni alimentar-los.
  • Respectar els animals, ja que per fer la seva feina necessiten tranquil·litat i silenci.
  • El ramat està vigilat per un gos de protecció, si us encreueu amb ell, cal aturar-se i estar tranquils; necessita un temps per reconèixer-vos. No amenaçar-lo ni acariciar-lo.
  • No apropar-se al gos ramader. Té cura del ramat i pot reaccionar agressivament si considera que sou un perill.
  • Evitar apropar-vos a menys de 10 m del tancat.
  • Si aneu en bicicleta, baixeu i camineu.

Altres experiències a Collserola

La pastura és una pràctica habitual al Parc Natural de Collserola i està permesa pel PEPNat (Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola). Actualment hi ha quatre ramats de dimensions mitjanes als municipis de Montcada i Reixac, Sant Feliu de Llobregat i el Papiol. D’altra banda, un altre ramat de dimensions mitjanes provinent de Castellbisbal entra tot sovint a Collserola per la zona del Papiol.