L'Institut Francisco de Goya participa al projecte Stolpersteine en record de les persones deportades pel nazisme

24/05/2022 - 12:52

L’alumnat de l'Institut Francisco de Goya, així com el de dos altres instituts de la ciutat, ha rebut les nou Stolpersteine dedicades a barcelonins i barcelonines que van ser deportats pel règim nazi. Les Stolpersteine (‘llambordes’, en alemany) formen el memorial més llarg del món: n’hi ha més de 75.000 en més de 1.800 ciutats d’una vintena de països, i se situen davant dels domicilis de les persones homenatjades.

En els darrers mesos els i les estudiants de quart d’ESO i primer de batxillerat dels instituts Francisco de Goya, Quatre Cantons i XXV Olimpíada han treballat amb familiars, l’Amical de Mauthausen i Altres Camps i l’Amical de Ravensbrück per recuperar les biografies d’aquestes nou persones que van viure a la ciutat i van ser deportades pel règim nazi. El projecte ha servit també per conèixer els contextos socials i històrics que van afavorir l’ascens del feixisme i del nazisme.

Cada llamborda conté el nom de la persona i les dates de naixement, d’exili i de deportació, i indica si la persona va sobreviure o va morir. L’Institut Francisco de Goya col·locarà properament tres d’aquestes llambordes, una de les quals serà a Horta-Guinardó:

Lluís Villar Fornas
Dia: 31-5-2022
Hora: 15.45 h
Adreça: C. Nàpols, 324
Va néixer a Barcelona el 6 de juny de 1900. Es va allistar voluntari quan es va produir el cop feixista contra el Govern de la república. Va marxar a l’exili a França i va romandre un temps al camp de refugiats d’Argelers. Es va allistar a la Companyia de Treballadors Estrangers. Va ser detingut pels alemanys i el van traslladar al Stalag VIII-C, a Zagan (Polònia), posteriorment al XII-D, a Trèveris, i el 25 de gener de 1941 a Mauthausen. Més tard el van traslladar a Gusen, on va resistir fins al 7 de desembre, data en què es va registrar la seva mort.

Josep Fort Maluenda
Dia: 1-6-2022
Hora: 12 h
Adreça: C. Fonteta, 44
Va néixer el 7 d’agost de 1892 a Barcelona. A l’exili es va allistar a la 39 Companyia de Treballadors Estrangers. Va ser detingut i traslladat al Frontstalag, a la ciutat de Belfort, i posteriorment al Stalag XI-A, a la localitat d’Altengrabow. El 26 d’abril de 1941 va ser traslladat a Mauthausen i el 30 de juny de 1941 a Gusen, i des d’allà al Castell d’Hartheim, on va morir el 29 de setembre de 1941.

Florián Ibáñez Marín
Dia: 2-6-2022
Hora: 12 h
Adreça: C. Josep Serrano, 52
Va néixer a Almansa (Albacete) el 27 de març de 1903. Després de passar per la ciutat d’Elx, va arribar a la ciutat de Barcelona, on es va quedar a viure. Florián va ser un obrer anarcosindicalista que, com conseqüència de la derrota republicana, es va veure obligat a exiliar-se a França. Va ser detingut pels alemanys la primavera del 1940 i va ser deportat a Mauthausen i a Gusen, on va morir el 6 de setembre de 1941.