El Plenari aprova dues mesures de govern: un pla de ciència i un de manteniment de l'espai públic

08/07/2022 - 09:47

El darrer Consell del Districte d’Horta-Guinardó, celebrat el 7 de juliol, va servir per aprovar dues mesures de govern: un pla de ciència i un de millora i manteniment de l'espai públic.

La sessió va començar amb l’aprovació de l’acta de la sessió plenària ordinària del passat 30 de maig. Tot seguit es va donar compte del nomenament d’Alberto Giral, del grup municipal de Valents, com a membre del Consell del Districte i de la resolució de la regidora del districte de concessió del règim de dedicació parcial (75%). Giral pren el relleu de Milagros Casas, qui durant la sessió es va acomiadar del plenari fent balanç dels tres anys que n’ha format part. El president del Districte Max Zañartu va lliurar-li una estatueta de record, amb la forma de la façana de la seu del Districte.

Informe del govern

Com que la regidora Rosa Alarcón es troba de baixa, la consellera tècnica Núria Carmona va exposar l’informe del govern, que va començar agraint la feina de la consellera sortint de Valents, Milagros Casas, i donant la benvinguda a la nova gerent del Districte, Elena Amat. Tot seguit, va destacar que des de l’últim plenari s’ha col·locat una placa de memòria a l’edifici on es va fundar el FC Martinenc, va valorar l’acte de l’Orgull LGTBI del 28 de juny, va recordar que s’està treballant amb el veïnat del passatge Sigüenza i va felicitar les entitats, associacions i coordinadores que impulsen les festes majors. Va informar que el pla Cuidem Barcelona tira endavant i al setembre començarà la nova contracta a Horta-Guinardó. Han començat les obres de l’Escola Bressol de la Teixonera, que estarà a punt pel curs 2023-24. Hi ha un retard amb el tancament del turó de la Rovira però al setembre es posarà en marxa. També hi ha obres als elements patrimonials de la Font d’en Fagues i a Pi i Margall. Les escales mecàniques que connectaran els carrers Arenys i Fastenrath, la Baixada de Can Mateu, la reurbanització de la Clota, el Casal Pirineu – Can Baró, l’ascensor del carrer Telègraf o el canvi de gespa del Martinenc són altres projectes en marxa.

Alberto Giral, conseller de Valents, va agrair la benvinguda i es va preguntar quins nous serveis oferirà la nova contracta del pla Cuidem Barcelona. Sobre les festes majors, vol saber quines mesures es duran a terme per evitar aglomeracions al turó de la Rovira.

Nicolás Ortiz, portaveu de Cs, va lamentar els problemes de mobilitat. No s’informa al veïnat dels canvis que es porten a terme i les afectacions que comporten, com està passant amb la ronda del Guinardó. Va criticar que a cada reforma es perden places d’estacionament.

Arnau Vives, portaveu de JxCat, considera que queden 10 mesos per fer fora dirigents que han estat incapaços de resoldre els problemes estructurals i han convertit un superàvit en dèficit. Considera que amb el govern actual la ciutat està més bruta i és insegura.

Laura Pi, d’ERC-AM, va valorar positivament les passejades veïnals dins del pla Cuidem Barcelona, però creu que s’han fet en horaris molt dolents. Sobre la taula de mobilitat, considera que cal fer-la abans de l’octubre i les demandes veïnals no es veuen resoltes.

Encara dins del despatx d’ofici, es van presentar dues mesures de govern. La primera és el Pla Barcelona Ciència d’Horta-Guinardó, que té com a objectiu reconèixer l’entramat científic del districte i situar Horta-Guinardó al mapa científic de la ciutat, visibilitzant-lo com un Districte
amb potencial en recerca, en divulgació i en cultura científica. La segona és el Pla de manteniment i millora de l’espai públic 2022-2023, que vol consolidar i reforçar tot el treball realitzat amb actuacions complementàries en un districte on elements com l’orografia, l’estructura urbana o l’índex d’envelliment requereixen una inversió afegida per tal de donar  resposta a les necessitats i demandes territorials.

Proposicions dels grups

  • ERC-AM insta el govern a reprendre el diàleg amb els centres educatius i les entitats esportives interessades per arribar a un consens sobre els usos de l’espai polivalent del carrer Sardenya. No s’aprova.
  • El grup municipal de JxCAT demana que s’informi al proper consell de barri del Baix Guinardó de l’afectació que tindran les obres de Pi i Margall, de les mesures de protecció del comerç que s’impulsaran i es reformuli el procés d’execució de les obres. S’aprova.
  • Cs demana que des del Districte s’impulsi juntament amb els serveis socials de ciutat i del districte un programa d’atenció d’assistència social a persones que reuneixin requisits de problemes de vulnerabilitat, solitud i mobilitat. S’aprova.
  • Valents insta el govern a analitzar les estadístiques de l’evolució de la contaminació en la Ronda Guinardó i voltants, en hores punta i en mitjana diària, i que el govern de districte les faci públiques al consell plenari. S’aprova.

Proposicions amb contingut de declaració institucional

BComú en va presentar una de suport al 28 de juny, Diada per l’alliberament afectiu, sexual i de gènere. Tots els grups hi van votar a favor excepte Valents, que ho va fer en contra.

Precs

  • ERC reclama que el govern del districte estudiï i cerqui una altra alternativa al canvi necessari de la ubicació del servei de grua que està actualment al barri de la Vall d’Hebron i que es mantingui el pas pel carrer Thous. No s’accepta.
  • El mateix grup demana que el govern faci arribar el projecte de construcció de la piscina exterior descoberta al CEM Horta, i que en prioritzi la seva execució dins les properes partides pressupostàries.​ No s’accepta
  • JxCAT que es presenti al Consell de Barri un informe sobre l’accessibilitat a peu a la Font d’en Fargues on hi consti els carrers del barri amb més problemes d’accessibilitat, les mesures per resoldre-les i el pressupost previst.​ S’accepta.
  • El mateix grup reclama que el govern informi dels casos de pèrdua i degradació patrimonial ocorreguts al districte, de les mesures adoptades per revertir-ho i evitar que es repeteixi i s’actualitzi el catàleg d’elements patrimonials protegits.​ S’accepta.
  • Cs demana que el districte insti TMB i Mobilitat a garantir les freqüències de pas de la línia V21 i en els dies amb afectacions, la connexió entre tots dos costats del túnel de la Rovira es faci amb un servei especial d’autobús. No s’accepta.
  • El mateix grup sol·licita que l’Ajuntament realitzi les modificacions viàries necessàries a la ronda del Guinardó per evitar les retencions i l’increment de pol·lució i soroll que la reforma viària provoca.​ No s’accepta.
  • Valents insta el govern a redactar una política d’eradicació i substitució de l’espècie invasora Ailanthus altissima per una d’autòctona. S’accepta.

Preguntes

  • Valents demana quins criteris s’han utilitzat per emprar una mesura de pasturatge a Collserola en els mesos d’abril, maig i juny, enlloc de juny, juliol i agost, quan les desbrossadores mecàniques estan prohibides.

Seguiment de proposicions/declaracions de Grup

ERC demana que s’informi de l’estat d’execució de la proposició relativa a “tenir resolta l’execució de l’entorn escolar de les escoles de les Aigües i Mas Casanovas abans de finalitzar el curs escolar 2020-21″.

JxCAT demana que el govern municipal informi dels avenços per donar compliment al prec de març de 2022 en el que es demanava “que el Govern Municipal impulsi, de forma consensuada amb el veïnat de la Font del Gos, la creació del bus a demanda”.

Cs demana que s’informi de les actuacions realitzades segons el prec acceptat al juliol de 2021 sobre l’elaboració d’un informe amb la relació completa d’equipaments i espais municipals a Horta-Guinardó gestionats per empreses privades o entitats socials​.

El Consell Plenari va acabar amb la lectura de diverses qüestions plantejades pel veïnat sobre temes no tractats durant el plenari.