El llegat islàmic de Barcelona, a debat a Horta-Guinardó

05/10/2022 - 10:18

'Barxiluna, (des)memòria del passat i present islàmic' és una línia d’activitats que vol posar en valor el llegat islàmic de Barcelona i el pes que té a la ciutat. La primera activitat d’aquesta línia, organitzada per l’Oficina d'Afers Religiosos i l’Espai Avinyó - Llengua i cultura, serà la taula rodona i debat 'Història i patrimoni', el dijous 13 d’octubre, a les 17.30 hores a la seu del Districte d'Horta-Guinardó.

La ciutat de Barcelona té una rellevant vinculació històrica amb l’islam. En primer lloc, va formar part de l’al-Àndalus del 718 a l’any 801. En aquell temps la ciutat va ser coneguda com a برشلونة (Barshilūna o Barshaluna). Estem parlant, doncs, de gairebé un segle d’història. Més endavant, romangueren a la ciutat persones de religió musulmana (sovint anomenades mudèjars). Durant l’època medieval i l’entrada a l’edat moderna també queda documentada la presència de persones musulmanes esclavitzades.

Malgrat que en queden pocs vestigis materials, no es pot negar que aquesta presència devia tenir una influència en la ciutat i que és una part del nostre patrimoni històric. Entre els vestigis arqueològics vinculats a la pràctica de l’islam destaquen alguns enterraments i, especialment, el conjunt d’enterraments del segle XI descoberts l’any 1991. Barcelona ha fet un esforç per recuperar i reivindicar com a pròpia la història d’alguns col·lectius que n’havien estat al marge. Malgrat això, la memòria del passat islàmic que ha configurat la història de la ciutat s’ha treballat o difós poc.

La voluntat i l’objectiu de Barxiluna, (des)memòria del passat i present islàmic és posar en valor l’empremta d’aquest llegat. La taula rodona i debat Història i patrimoni del dijous 13 d’octubre seran el tret de sortida d’aquesta línia que generarà més activitats entorn d’aquesta temàtica que posaran el focus en diversos àmbits: la museografia, la presència d’aquest patrimoni a l’espai públic, la forma com s’aborda aquest passat en l’àmbit educatiu, etcètera. La vinculació dels barcelonins i barcelonines musulmans del present amb el passat també serà un dels eixos que es debatran.

L’activitat està inclosa en la programació de la +Biennal 2022 (Biennal de Pensament) i és gratuïta amb aforament limitat. La sessió serà enregistrada i posteriorment se’n penjarà el vídeo editat. LES PLACES JA S’HAN EXHAURIT.

  • Dia: dijous 13 d’octubre de 2022
  • Hora: 17.30 hores
  • Lloc: Sala Lluís Companys. Seu del Districte d’Horta-Guinardó (Ronda del Guinardó, 49).

Podeu consultar tot el programa d’activitats en aquest enllaç.