El Plenari aprova una declaració institucional de compromís amb la salut emocional i mental

07/10/2022 - 09:28

El darrer Consell del Districte d’Horta-Guinardó, celebrat el 6 d'octubre, va servir per aprovar una declaració institucional, amb el suport de tots els grups, de compromís del Districte d’Horta-Guinardó amb la salut emocional i mental del veïnat.

La sessió va començar amb l’aprovació de l’acta de la sessió plenària ordinària del passat 7 de juliol.

Informe del govern

La regidora Rosa Alarcón va començar agraint la feina de les persones, associacions i entitats que han fet possible les festes majors, que enguany han recuperat la normalitat i on el veïnat ha tornat a participar-hi massivament. També va destacar l’activitat cultural del Districte aquesta tardor: Literatura en Trànsit, Empodera’t, JazzTast, Clàssica a Horta-Guinardó i molts altres. Va reconèixer que la neteja no ha funcionat correctament durant l’estiu. Fa dues setmanes s’ha posat en marxa la nova contracta i s’ha incorporat tres noves brigades. Mica en mica s’aniran implantant els nous contenidors i els nous vehicles, que són elèctrics i, per tant, més silenciosos. També va destacar que hi ha més agents de guàrdia urbana al districte i s’està treballant per identificar els autors de grafits. Finalment, va repassar les obres que han acabat o estan en marxa: s’ha obert la baixada de Can Mateu, dissabte s’obrirà el Casal Pirineu – Can Baró, ha acabat la instal·lació de jocs d’aigua al parc de les Rieres d’Horta, també s’ha obert una zona de gossos als jardins de Frederica Montseny o un altre tram de les escales dels Canadencs, s’ha implantat l’àrea verda a Horta, la reurbanització de la Clota, l’ascensor del carrer Telègraf ja està acabat, o ben aviat començarà el tancament del Turó de la Rovira, entre d’altres.

Alberto Giral, portaveu de Valents, també va felicitar les entitats que han organitzat les festes majors i va assegurar que la neteja preocupa tota la ciutadania. Va agrair la incorporació de nous agents de guàrdia urbana i es va preguntar si més zona verda d’aparcament afavorirà el veïnat o no.

Nicolás Ortiz, portaveu de Cs, també va felicitar els organitzadors de les festes majors. Va remarcar que l’accessibilitat continua sent un problema al districte: pals telefònics, problemes als ascensors i escales mecàniques.

Arnau Vives, portaveu de JxCat, es va sumar als agraïments a la feina de les festes majors i va donar valor als teixits associatius. Va lamentar que el govern està més per la gesticulació que per governar. Va criticar que van a remolc, ho deixen tot a mitges i no compleixen els acords.

Laura Pi, d’ERC-AM, es va afegir als agraïments a les persones voluntàries que fan possible les festes majors. Va recordar que enguany s’ha celebrat el 5è aniversari de l’1 d’Octubre i no s’ha complert l’acord de nomenclàtor que es va aprovar al Plenari, segons el qual la plaça de davant del CAP i el Mercat del Guinardó rebria el nom d’aquesta data. També va destacar que al districte les principals preocupacions són la seguretat i la neteja.

Proposicions dels grups

  • ERC-AM insta la regidoria d’Educació a prioritzar les actuacions del projecte executiu de l’Illa Verda Escoles del Baix Guinardó (Institut Teresa Pàmies, Escola de les Aigües i Escola Bressol Municipal Marina). S’aprova.
  • El grup municipal de JxCAT demana que abans de la finalització del mandat s’estableixi un protocol de seguiment i control sobre les empreses que construeixen i realitzen el manteniment a les escales mecàniques del Districte d’HortaGuinardó. No s’aprova.
  • Cs demana que s’engegui un pla de xoc contra la inseguretat ciutadana i l’incivisme al districte amb el desenvolupament de mesures específiques, eradicar les agressions sexuals i donar un nou model de proximitat i prevenció policials​. No s’aprova.
  • Valents insta el Govern a presentar un programa de mesures de control al nou contracte de neteja i que serveixin per garantir l’efectivitat tant en els seus eixos comercials com en els residencials. S’aprova.

Precs

  • ERC reclama que el districte aturi el desallotjament de l’hort d’en Tomàs i estudiï implementar les mesures necessàries per garantir-ne la continuïtat a l’espai actual, responent l’interès públic expressat pel veïnat i la UB.​ No s’accepta.
  • JxCAT demana que el govern informi de la capacitat del passeig Maragall d’absorbir el volum de trànsit actual si s’elimina un carril en cada sentit i presenti els informes previs per avaluar-ne l’impacte sobre la mobilitat i el comerç. S’accepta.
  • El mateix grup reclama que el govern impulsi davant l’Institut de Mercats el canvi normatiu que permeti als paradistes del Mercat d’Horta l’exoneració del pagament del cànon, des d’ara fins al trasllat a la carpa provisional per les obres.​ S’accepta.
  • Cs sol·licita que el districte implementi les mesures necessàries sobre la circulació i reforci la vigilància policial al carrer Carles Collet per evitar la circulació de vehicles en contra direcció i així garantir la seguretat dels vianants​​. S’accepta.
  • El mateix grup també reclama que el govern municipal del districte informi en plenari sobre les gestions que ha realitzat per a evitar el tancament de l’escola bressol gestionada a través de l’Associació Escola Bressol Hospital Vall d’Hebron, el posicionament del districte per a la seva reobertura i les solucions que ha donat a les famílies usuàries per a poder trobar una altra guarderia. S’accepta.
  • Valents reclama al Govern del Districte que expliqui per què no es va vetllar pel tancament de l’escola bressol de l’Associació Escola Bressol Hospital Vall d’Hebron si a finals de l’any 2017 se’ls va comunicar el cessament de l’activitat per manca de llicència; per què no es va obrir procediment sancionador; quina solució se’ls ha ofert des de l’Ajuntament a les famílies afectades. S’accepta.
  • El mateix grup insta el govern a redactar un informe amb detall de les empreses registrades per barri i demandes reals d’oferta en cada negoci, per poder cobrir les necessitats dels empresaris al districte i reduir l’atur. S’accepta.

Preguntes

ERC demana quina és la valoració del govern del districte en relació a la gestió del servei de neteja i manteniment i les millores vinculades a l’increment d’aquesta despesa que s’ha dut a terme en aquest mandat.

Seguiment de proposicions/declaracions de Grup

ERC-AM sol·licita que s’informi de l’estat d’execució del prec presentat i acceptat el 3 de març de 2022, en relació a la convivència entre els usuaris de les terrasses dels bars i restaurants i la resta del veïnat.

Declaració institucional

El Consell Plenari va acabar amb l’aprovació d’una declaració institucional de compromís del Districte d’Horta-Guinardó amb la salut emocional i mental dels nostres veïns i veïnes. El text també indica que el Districte es compromet a:

  • Continuar articulant la resposta extraordinària que requereix la crisi de salut mental dels adolescents i joves; reforçant les aliances entre l’àmbit educatiu, comunitaris i de salut i reforçant la difusió de tots els serveis i programes de salut mental del districte a través de la Taula de Salut Mental d’Horta Guinardó.
  • Instar la Generalitat de Catalunya a continuar impulsant amb celeritat les accions que s’han de desplegar en el marc del Pla Nacional de Salut Mental.