El Consell Plenari proposa lliurar les Medalles d’Honor de Barcelona a l'Eix Maragall i Carmel a la Vista

03/03/2023 - 08:16

La darrera sessió ordinària del mandat del Consell del Districte d’Horta-Guinardó, celebrat el 2 de març, va començar amb l’aprovació de l’acta de la sessió plenària del passat 1 de desembre i tot seguit es va donar compte del nomenament de Rafael Llanes com a nou conseller del Districte i de Sergi Perea com a nou conseller tècnic.

Llanes ocupa el lloc de conseller de Núria Carmona, qui es va acomiadar del Consell de Districte i va rebre l’obsequi d’una reproducció de la façana de la seu del Districte. També es va donar compte de la resolució de la Regidora del Districte de l’atorgament del règim de dedicació parcial (75%) al conseller Marc Guallar, que també es nomenat portaveu del PSC al Consell.

Informe del govern

La regidora Rosa Alarcón va exposar l’informe del govern, que va començar agraint la feina a Carmona i donant la benvinguda a Llanes. També va donar les gràcies a l’equip de govern per la tasca feta durant el mandat i a l’oposició, per la tasca de control realitzada. Alarcón també va recordar que ha estat un mandat marcat per la pandèmia i va destacar la feina feta des del Districte, on es van instal·lar dos hospitals de campanya i es van inventar maneres de salvar els llocs de feina més castigats. Finalment, va remarcar que s’ha invertit 60 milions d’euros al territori.

Alberto Giral, portaveu de Valents, va tenir un record per les víctimes d’una covid que ha marcat el mandat. També va lamentar que la inseguretat i la manca de neteja s’han instal·lat a la ciutat i que el sensellarisme i les ocupacions són generalitzats.

Nicolás Ortiz, portaveu de Cs, va felicitar les entitats i el Districte, que van treballar incansablement durant la pandèmia. Malgrat tot, fa una valoració negativa de la gestió, erràtica, contradictòria i propagandística, amb molts incompliments i pujada d’impostos.

Arnau Vives, portaveu de JxCat, va valorar la feina feta pels consellers municipals en aquest mandat. La seguretat, la neteja i els problemes d’accés a l’habitatge són els principals problemes de la ciutat, que s’han agreujat, i planteja que el seu grup pot revertir-los.

Laura Pi, portaveu d’ERC-AM, va agrair la feina de les entitats i persones que han organitzat activitats pel 8M i va animar tothom a participar a la vaga. Va reconèixer que la neteja ha millorat en alguns punts del districte però encara hi ha molt camí per recórrer. Va criticar que s’ha vulnerat els òrgans de participació.

Propostes d’acord

Tots els grups municipals van acordar per unanimitat que es proposi atorgar les Medalles d’Honor de Barcelona per l’any 2023 a l’Eix Maragall i a Carmel a la Vista.

L’Eix Maragall va néixer l’any 1994 fruit de la unió dels comerciants amb l’objectiu de promoure  el comerç de proximitat, defensar els drets col·lectius dels botiguers, dinamitzar la vida del barri, i conservar les festes populars. Forma part de la Fundació Barcelona Comerç, com un dels 23 eixos importants de la ciutat.
L’entitat té com un dels seus eixos claus, fomentar la dinamització de la vida del barri. Això es duu a terme mitjançant diverses activitats socioculturals durant tot l’any, vetllant pel bon manteniment dels carrers i treballant colze a colze amb les administracions públiques.

Carmel a la Vista es va constituir el mes de juny de 2017 amb la doble finalitat de promoure les arts i la memòria històrica al barri del Carmel i el seu entorn. Organitza mostres permanents de les produccions de persones vinculades al barri, exposicions, concerts, recitals, lectures, tallers, xerrades… i participa en projectes externs com la Festa Major del Carmel, FOK, Caminart, etc. També ha impulsat un projecte que ha esdevingut una entitat amb autonomia pròpia: el Fons Documental del Carmel.

També es va informar favorablement del Pla especial urbanístic de noves activitats en els aparcaments de la ciutat de Barcelona i de la denominació de l’espai situat dins de l’espai dels Jardins de Can Fargues, com a Plaça d’Ònia Farga i Pellicer.

Mocions

El PSC en presenta una en relació al manteniment del diàleg encetat amb el veïnat afectat per la MPGM Teixonera 2. S’aprova.

Proposicions dels grups

  • ERC-AM insta el govern a convocar una Taula de Mobilitat Extraordinària amb la regidora de Mobilitat Laia Bonet i responsables de TMB, amb l’objectiu de retre comptes i donar resposta a les demandes de mobilitat del districte. No s’aprova.
  • JxCAT demana que s’executi el cobriment i soterrament de la Ronda de Dalt, es busqui una solució a l’afectació urbanística de la Font del Gos i es desenvolupin les intervencions necessàries per a la urbanització deis carrers de la Font del Gos, Can Papanaps i Cal Notari. S’aprova.
  • Cs demana que el el Consell Plenari manifesti el compromís del Districte i dels grups municipals per a continuar els treballs per a la cobertura de la Ronda de Dalt al seu pas per Horta-Guinardó durant el pròxim mandat 2023-2027. S’aprova.
  • Des de Valents s’insta el Govern Municipal de Barcelona a baixar un 10% els impostos municipals i el cost de les llicències a la restauració i als comerços del districte, afectant al seu torn a la resta de districtes de la ciutat. No s’aprova.

Proposicions amb contingut de declaració institucional

B-Comú en presenta una en relació al 8M, Dia Internacional de les Dones. S’aprova.

Precs

  • ERC reclama que el govern del districte faci arribar als grups municipals i eixos comercials un informe amb el nombre de comerços per barri i tipologia de comerç que hi havia a principis de mandat i els que hi ha actualment.​ S’accepta.
  • JxCAT demana que el govern municipal informi d’on anirà instal·lada la carpa provisional del Mercat de l’Estrella, dels terminis d’execució de les obres i de les mesures compensatòries que es posaran en marxa. S’accepta.
  • El mateix grup reclama que el districte dugui a terme una intervenció d’arranjament del paviment a la plaça Vall d’Hebron per evitar que les persones usuàries de l’espai pateixin algun accident. S’accepta.
  • Cs demana que el govern informi de l’estat d’execució de les actuacions del pla ‘Amunt Persianes’, la convocatòria de propostes per a quatre locals municipals i l’avaluació de les mesures de reactivació de plantes baixes del PDE 2021-2023.​ S’accepta.
  • El mateix grup reclama que el Districte informi dels motius pels quals no ha donat compliment en aquest mandat al projecte d’accessibilitat aprovat pels veïns al Consell de barri de Montbau i aprovat per tots els grups municipals en ple. S’accepta.
  • Valents insta el govern a presentar un estudi tècnic i de viabilitat de la remodelació del carrer Baix de Mariner, convertint-la en una via de plataforma única, de manera que pugui incloure’s en els pròxims pressupostos municipals. S’accepta.
  • El mateix grup reclama que el Govern del Districte d’Horta-Guinardó lliuri en un termini màxim de 45 dies un informe que unifiqui totes les subvencions nominatives atorgades en aquest mandat. No s’accepta.

Preguntes

ERC-AM demana quina és la valoració de la regidora del districte, com a màxima responsable i representant del districte d’Horta-Guinardó al govern de l’Ajuntament de Barcelona, en relació al no avançament del cobriment de la ronda de Dalt durant aquest mandat.

Seguiment de proposicions/declaracions de Grup

Cs demana quines són les actuacions realitzades en relació al prec acceptat al Consell Plenari de desembre 2022 sobre l’elaboració d’un informe de l’estat d’implementació de totes les proposicions aprovades als Plenaris 2019-2023.

El Consell Plenari va acabar amb la intervenció del veïnat sobre temes no tractats durant el plenari.