Les zones de joc, comunitàries i coeducatives guanyen espai a la ciutat

13/04/2023 - 09:00

Ja fa anys que Barcelona avança per tenir un espai públic cada vegada més jugable. Les transformacions i avenços que s’han fet són notables, però fins ara no s’havien explicat de manera agrupada als principals interessats: les famílies i els infants de la ciutat.

Amb aquest objectiu s’ha editat un desplegable de la ciutat jugable que recull el mapa amb una selecció de les 27 millors àrees de joc de la ciutat i l’explicació de com Barcelona ha anat transformant l’espai públic per oferir cada vegada més i millors oportunitats de joc més enllà, justament, de les àrees de joc. Dues d’aquestes àrees són a Horta-Guinardó: els Jardins del Doctor Pla i Armengol i el Parc de les Rieres d’Horta.

Juntament amb el desplegable es distribuirà un pòster de la ciutat jugable amb el mapa i tota la informació per a altres punts de la ciutat i equipaments que acostumen a tenir públic familiar.

L’objectiu d’aquests materials, que s’han fet amb el suport de l’Institut Infància i Adolescència, és explicar totes les transformacions que s’han anat fent de manera conjunta per poder posar en valor que el camí cap a la ciutat jugable va més enllà de les àrees de joc, i que els canvis i les millores que s’estan fent afecten tot l’espai públic de la ciutat.

Les transformacions s’han fet en múltiples àmbits, tal com preveia el Pla del joc a l’espai públic, i es poden resumir en deu avenços:

Espais de joc més divertits i per a tothom

  1. De 5 a 12 superàrees de joc: Barcelona ha posat en marxa un nou concepte d’àrea de joc, les superàrees de joc, que són espais més grans amb joc més divers. Actualment n’hi ha cinc a la ciutat i aviat en seran 12.
  2. Més de 200 àrees de joc renovades: els darrers anys s’han renovat o està previst renovar ben aviat més de dues-centes àrees de joc. Totes aquestes renovacions es fan amb criteris de ciutat jugable.
  3. De 21 a 78 àrees de joc accessibles: Barcelona ha definit i està aplicant un nou model d’àrea de joc accessible, pensant que siguin atractives per a tots els infants de la ciutat, inclosos els infants amb discapacitat. Actualment ja n’hi ha 21 a la ciutat i més de projectades fins a arribar a 78.

Actuacions per recuperar el gust de jugar al carrer i a les places

  1. 200 escoles protegides: Una de cada tres escoles ja té l’entorn més pacificat i segur gràcies al programa “Protegim les escoles”. A més, aquestes pacificacions es fan tenint en compte les necessitats i els desitjos de la comunitat educativa, a partir de processos de cocreació dels entorns escolars.
  2. 100 hectàrees sense cotxes: gràcies a les superilles i els seus eixos verds, i amb el programa “Obrim carrers”, hem guanyat prop de 100 hectàrees d’espai públic per al joc i la trobada, el mateix que ocupen cent camps de futbol.
  3. 50 places al “Juguem a les places” per oferir un espai de joc compartit a l’aire lliure, durant tot l’any però especialment a l’estiu.
  4. Un nou espai de joc 0-99 a la Clariana de Glòries, per compartir jocs de tota mena amb persones de totes les edats. S’ha de posar en marxa aquesta primavera.

Patis escolars transformats i oberts per al joc

  1. 90 patis oberts, tant d’escoles bressol, escoles de primària i instituts públics, en temps fora de l’horari escolar per oferir un nou espai per al joc lliure.
  2. 58 patis transformats a partir dels sis criteris per a un pati naturalitzat, coeducatiu i comunitari i amb processos de cocreació amb infants i la comunitat educativa per a la transformació del pati.
  3. 31 patis són refugis climàtics: hi ha patis que obren a l’estiu dins el programa de refugis climàtics. Són patis que ofereixen més obra i més verd per trobar-se, refrescar-se i jugar amb aigua.