La novena edició del Park(ing) Day tindrà lloc el divendres 15 de setembre, coincidint amb la Setmana Europea de la Mobilitat, a tots els districtes de la ciutat. Es tracta d’un esdeveniment anual que pretén donar visibilitat i promoure la mobilitat sostenible a Barcelona a partir de l’ocupació de places de pàrquing públiques on s’hi organitzen activitats per a tota la ciutadania, xerrades o tallers.
És un esdeveniment que es realitza a tot el món i que va néixer a San Francisco el 2005 com una acció performativa, de sensibilització i reivindicativa, on diverses entitats i col·lectius transformen temporalment places públiques d’aparcament de cotxes per reivindicar un model de ciutat centrat en les persones i el medi ambient.
Des de l’any 2014, l’Espai Ambiental Cooperativa i ISGLOBAL, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, coordinen aquest esdeveniment anual. Aquest any el tema central seran els refugis climàtics, una xarxa d’espais interiors i exteriors que proporcionen confort tèrmic a la població.
Inscripcions fins al 12 de juny
Entitats, col·lectius, grups o persones a títol individual es poden apuntar a l’esdeveniment per fer arribar el missatge a tota la ciutat.
Es poden ocupar places d’estacionament de vehicles amb plantes, cartells, mobiliari i altres objectes per desenvolupar diferents accions com xerrades, tallers, exhibicions o per passar-hi el dia.
Les inscripcions per reservar una plaça estan obertes fins al proper 12 de juny a través del següent formulari. A més es faran dues sessions informatives sobre aquesta edició el 15 de maig i el 29 de maig a les 18 h. Tota la informació es pot trobar a l’espai web del Parking Day www.parkingdaybcn.org,
Mobilitat sostenible i emerèngia climàtica
En un context de crisi climàtica, l’organització convida a les entitats a incorporar elements de reivindicació o reflexió sobre la necessitat d’espais a les ciutats que ofereixin confort tèrmic i benestar. El 15 de setembre #ParkingDayBCN23 reivindicarà la necessitat d’incrementar el verd a la ciutat, els espais de joc i l’espai públic, amb la reducció dels cotxes i la contaminació.
La calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la mortalitat i la morbiditat, especialment en els grups més vulnerables, persones que o bé per la seva situació socioeconòmica o bé per la seva condició, salut o edat pateixen de manera més directa els efectes de la calor, per exemple la gent gran.
Es preveu, que pels efectes de la crisi climàtica, cada vegada hi hagi més freqüència i intensitat d’onades de calor. Així mateix, l’exposició a temperatures fredes també està relacionada amb un augment de la mortalitat, i com en el cas de la calor, afecta també els grups més vulnerables, com la gent gran i les persones en situació de sensellarisme.
Per tots aquests motius, des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha decidit crear una xarxa d’espais de refugi climàtic, amb més de 200 espais que proporcionen confort tèrmic a la població, mentre mantenen els seus usos i funcionalitats i que ser interiors o exteriors (parcs i jardins amb presència elevada de verd urbà i fonts d’aigua).