“Arcoiris de alegría”: la costura comunitària com a punt de trobada intercultural

19/09/2023 - 09:19

Estem a la Festa Major d’Horta i la Zoraya i la María Bernarda estan impartint un taller per ensenyar a cuinar arepas. Són dues dones migrants que formen part del grup de costura “Arcoiris de alegría”, que s’ha creat en el context del projecte Xarxa de Dones Cosidores. Aquest nom preciós l’han escollit elles i la resta de dones que componen el grup perquè ho viuen com una font de joia i il·lusió davant les dificultats que pateixen en el dia a dia.

El projecte neix de Serveis Socials del Districte d’Horta i la Xarxa de Dones Cosidores, que van copsar la necessitat d’oferir a algunes de les seves usuàries un espai on compartir i aprendre, un espai comunitari que les ajudi a socialitzar i conèixer persones i eines per avançar cap a un futur més amable. I què millor que l’espai i el coneixement de la Xarxa de Dones Cosidores, projecte molt arrelat al barri i que precisament es van unir per fer-se més visibles, poder atendre encàrrecs de costura i, a la llarga, fer de la costura la seva activitat laboral.

Cosir i fer arepas

Explica la Zoraya, que el grup de costura “Arcoiris de alegría” es trobava, als inicis, un cop per setmana, després per canvis a Serveis Socials ha estat un espai quinzenal, però ens agradaria tornar al format setmanal, que són tot dones que tenen necessitat de compartir amb altres persones que estiguin en unes situacions similars i activar-se per poder sortir endavant. Ella ve de Veneçuela i tot i que ja porta un temps aquí ha trobat un lloc on sentir-se acompanyada i on pot fer una activitat que li agrada molt. Juntament amb altres companyes, com la María, han organitzat el taller d’arepas a la Festa Major d’Horta. És una activitat diferent del grup, que han organitzat Dones Cosidores (a qui es veu en un altre taller a la mateixa plaça), amb altres entitats i serveis del barri.

Aquí coneixem també la María Bernarda, que va arribar fa poc a Barcelona des de Colòmbia i explica a les famílies amb infants que s’han apuntat al taller d’arepas, com es fa aquest menjar tan gustós i bàsic de la seva cultura. Els nens i nenes del barri observen divertits com xafen les boletes de massa de blat de moro per fer una mena d’entrepans diferents i deliciosos.

Una festa major amb olor de pa comunitari

La participació de la Xarxa i del grup Arcoiris a la Festa Major d’Horta, en concret a “Cosint activitats, ens mengem el món” va ser un procés iniciat des de Serveis Socials del Districte però compartit amb veïnes i veïns i altres entitats i serveis del barri, com l’Associació Hebe, Ludoteca El Galliner, La Cabaña de la Maternitat, CRAE Maragall i Vila Veïna.

Es va decidir, en les reunions prèvies, que s’organitzarien tallers al voltant del pa, com a eix vertebrador dels diversos orígens que caracteritzen les usuàries o participants de les entitats impulsores. Per això, mentre les Dones Cosidores ensenyen a cosir portaentrepans de roba, les dones Arcoiris, la Zoraya i la María, ensenyen a cuinar les arepas, al costat seu es preparen creps i una mica més tard es faran nans.

Aquest esdeveniment ha significat el pas d’aquestes dones de ser usuàries de Serveis Socials a organitzar una activitat amb les seves referents del centre d’igual a igual.

Serveis Socials i acció comunitària

La Carme de la Madrid, membre de la Cooperativa Etcèteres i tècnica del projecte Dones Cosidores, comenta que, en realitat, el grup Arcoiris és una prova pilot d’un projecte que inclou no només les sessions de costura, sinó també unes de suport emocional, i unes altres de suport a tràmits. D’aquesta manera s’intenta donar una resposta a unes necessitats socials en un entorn comunitari. I pel que expliquen la Zoraya i la María Bernarda, que ho viuen molt positivament, amb “alegria”, sembla que podria ser un model per exportar a altres barris de la ciutat.