Es tracta d’una actuació de gran magnitud que requereix trobar propostes i solucions a nivell tècnic, social i econòmic des del màxim consens possible. Per això, l’alcalde, Jaume Collboni, la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, i el regidor d’Horta-Guinardó, Lluís Rabell, han celebrat un acte aquest divendres al Saló de Cent en què s’ha anunciat la posada en marxa de la Comissió del Pacte per a la transformació de la ronda de Dalt i el seu entorn. L’acte també ha comptat amb membres de les associacions veïnals de Sant Genís, la Teixonera, Montbau i Font del Gos, amb el suport de l’Associació de Veïns i Veïnes de Vall d’Hebron i amb una representació dels veïns afectats urbanísticament de la Teixonera. Així mateix, hi han assistit representants dels grups municipals de Junts per Catalunya (Trias per Barcelona), Barcelona en Comú, ERC i PP.
La comissió serà l’òrgan on s’estudiaran i s’avaluaran les opcions de futur per al cobriment de la ronda amb el màxim diàleg i complicitat entre els membres i la participació dels millors professionals de tots els sectors implicats per comptar amb la màxima informació tècnica, rigorosa i contrastada. La creació de la comissió es vota al Consell Plenari d’aquest mateix divendres a través d’una moció que hi porta el Govern municipal.
Fa ja més de 30 anys des que es van construir les rondes, i des de llavors la ciutat ha anat evolucionant amb la creació de nous barris i noves centralitats. Les rondes enllacen i connecten, però també separen barris i generen soroll i contaminació. Per això, la ronda de Dalt es va cobrir al seu pas per barris com Canyelles, el Bon Pastor i Baró de Viver, i ara cal continuar el cobriment pels barris nord d’Horta-Guinardó: Montbau, Vall d’Hebron, Sant Genís, la Teixonera i la Font del Gos. La nova comissió s’encarregarà de debatre i concretar les actuacions urbanístiques i les mesures a tirar endavant, i fer-ho tenint en compte criteris de transició ecològica, urbanístics, econòmics i socials.
La cobertura de la ronda al seu pas per Horta-Guinardó es planteja per fases. La primera, entre el Mercat de la Vall d’Hebron i l’Institut Vall d’Hebron, ja està completada, i ara cal impulsar les següents. La segona inclou el tram que va entre l’avinguda del Jordà i l’avinguda de Vallcarca, i està previst que el projecte executiu es porti a aprovació inicial a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge del mes d’octubre. Les fases 3 i 4 abasten els cobriments entre l’avinguda del Jordà i el carrer de la Granja Vella i entre els carrers de la Granja Vella i de l’Harmonia. Totes tres fases es treballaran en el marc de la comissió, i suposaran una superfície guanyada per a equipaments i més espai verd.
Composició i funcionament de la comissió
La Comissió del Pacte per a la transformació de la ronda de Dalt i el seu entorn facilitarà el diàleg, la participació i el treball, establirà sinèrgies i acords entre els participants i farà el seguiment de les actuacions municipals que es despleguin. Estarà presidida per un regidor/a de l’oposició, tindrà la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, i el regidor d’Horta-Guinardó, Lluís Rabell, com a vicepresidents, i comptarà amb representants dels grups municipals, del moviment veïnal, social i econòmic i les institucions amb infraestructures o equipaments rellevants en l’àmbit, de persones expertes independents i dels equips tècnics i polítics municipals.
Comptarà amb una oficina tècnica que liderarà i coordinarà els treballs sobre la transformació i la participació ciutadana; una taula tècnica amb assessors i professionals de prestigi per tal d’elaborar informes i estudis que orientin els debats de les reunions; una taula ciutadana amb la màxima pluralitat d’agents, visions i interessos per recollir les demandes i necessitats de tothom, i una secretaria tècnica que s’encarregarà de les tasques de convocatòries, actes i relació amb els integrants.
Se celebraran reunions o debats en diversos formats, tant temàtics com per àmbits territorials, en funció de la iniciativa a abordar, i si s’escau es podran fer processos participatius concrets per determinats projectes. Se celebrarà com a mínim una reunió anual de la comissió en format plenari, i la convocatòria de les dues taules, així com d’altres reunions que puguin celebrar-se, es reuniran periòdicament segons les necessitats dels treballs i projectes a debatre.