Celebrat el primer plenari ordinari del Consell de Districte d'aquest mandat

03/11/2023 - 09:34

La primera sessió ordinària del mandat del Consell del Districte d’Horta-Guinardó, celebrada el 2 de novembre, va començar amb l’aprovació de les actes de les sessions plenàries dels passats 13 de setembre i 11 d'octubre. Tot seguit es va donar compte del Decret d’Alcaldia de nomenament de regidors adscrits de Districte: Joana Ortega, Carolina Recio, Ángeles Esteller i Liberto Senderos.

Informe del govern

El regidor Lluís Rabell va exposar l’informe del govern, que va començar sumant-se a la petició d’alto al foc i corredors humanitaris a Gaza. També va valora positivament les festes majors dels barris d’Horta-Guinardó i va posar en valor el Pla Endreça per millorar la neteja i el manteniment de l’espai públic. A més, va destacar diversos projectes urbanístics del mandat, com el cobriment de la ronda de Dalt i la reforma de la rambla del Carmel. També va anunciar un Pla de Mobilitat global del Districte, tant d’elements com escales i ascensors com del transport públic o a peu.

María Visitación Yerbes, portaveu de VOX, va afirmar que Barcelona és una ciutat insegura i bruta. També considera que cal treballar per evitar que les famílies s’aboquin a la pobresa.

Susana Clerici, portaveu del PP, va assegurar que el districte té quatre problemes importants: el trasllat del mercat de l’Estrella, la manca de seguretat, el Centre Residencial Integral del Baix Guinardó i la brutícia als barris.

Laura Pi, portaveu d’ERC, va condemnar la guerra a Gaza i també va valorar molt positivament les festes majors i va felicitar les entitats, que fan una gran feina per cohesionar els barris. En canvi, va criticar que el Pla Endreça persegueixi manters i persones sense llar. Finalment, va assegurar que cal millorar la il·luminació als barris de muntanya.

Arnau Vives, portaveu de TriasXBcn, va lamentar que no es pugui aprovar una declaració institucional pel 25N per culpa de l’extrema dreta. Tot seguit, va destacar que fa 4 anys les accions que es prometien eren les mateixes. Per tot plegat, va criticar que no hi ha un projecte del govern.

Pablo Ramos, portaveu de BnC, va recordar els infants i tots els civils assassinats a Gaza i Cisjordània. Va criticar que no han rebut l’informe del regidor i que el govern no defineix quines propostes vol dur a terme en infància, feminismes, habitatge o joventut.

Propostes d’acord

S’informa favorablement i s’aprova:

  • Del Pla especial urbanístic i de Millora Urbana d’equipaments universitari i religiós a la Travessera de Gràcia, 401, d’iniciativa privada promogut per Fundació Blanquerna.
  • De la Modificació Puntual dels Plans especials de protecció del patrimoni arquitectònic, històric i artístic de la ciutat de Barcelona, d’iniciativa pública.
  • Del Pla Especial Urbanístic per a la implantació o ampliació d’equipaments funeraris a la Ciutat de Barcelona, d’acord amb les determinacions de l’informe de la Direcció de Serveis de Planejament i la Direcció d’Actuació Urbanística que consta a l’expedient i a efectes de motivació s’incorpora a aquest acord.
  • Del Pla Especial Urbanístic i de Millora Urbana en el subàmbit 1 del PEUMU per a la regulació de l’equipament sanitari de ‘La Llosa de la Vall d’Hebron’ situat al passeig de la Vall d’Hebron 138-160, d’iniciativa pública promogut pel Servei Català de la Salut.
  • Del Pla Especial Urbanístic per a la regulació de dipòsits antiinundació i antidescàrrega del sistema unitari a Barcelona, d’iniciativa pública.
  • De la nova denominació de carrer de Joaquim Amat-Piniella a l’espai entre el carrer de Marcel·lí i el carrer de Jorge Manrique.
  • De la nova denominació de carrer de l’Olimpíada Popular al nou carrer des de Riera Marcel·lí fins sense nom 701949.
  • Del canvi de denominació del carreró de Ca l’Iglésies per carrer de Ca l’Iglésies a l’espai entre el carrer de Marcel·lí i l’avinguda de l’Estatut de Catalunya.

Proposicions dels grups

  • BnC demana que el govern comenci ja l’execució de l’obra de reforma del túnel de la Rovira i engegui alhora la redacció́ del projecte executiu de reforma integral de la rambla del Carmel. S’aprova.
  • TriasXBcn reclama que el Districte insti el govern municipal i l’Institut de Mercats de Barcelona a traslladar, amb celeritat, la carpa provisional del Mercat de l’Estrella a una ubicació alternativa a la proposada dels Jardins del Baix Guinardó. S’aprova.
  • ERC demana que es duguin a terme accions de xoc per reduir de manera immediata l’impacte de l’incivisme al Turó de la Rovira: el control dels accessos, l’augment de la guàrdia urbana i dels agents cívics a la zona o la gestió del transport públic. S’aprova.
  • El PP demana que el govern del Districte procedeixi a l’elaboració d’una ampliació de les places d’aparcament de zona blava al carrer de la Granja Vella i l’Avinguda de Martí Codolar, ja que les del passeig de la Vall d’Hebron són insuficients. S’aprova.
  • VOX insta l’Ajuntament de Barcelona a buscar una nova ubicació més adequada per al Centre Residencial Integral del Baix Guinardó, situant-lo allunyat de col·legis i zones on pugui haver-hi presència de menors. No s’aprova.

Proposicions amb contingut de declaració institucional

El PSC en presenta una en relació al 25N, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones. S’aprova.

Precs

  • BnC reclama al govern municipal que iniciï els tràmits per a la realització d’un carril bici al passeig Maragall que connecti l’actual (que finalitza a Plaça Maragall) fins al carril bici d’avinguda de l’Estatut. S’accepta.
  • TriasXBcn demana que, en relació al Centre Residencial Integral del Baix Guinardó, el govern es comprometi, en un període màxim d’un any, a trobar una millor ubicació fins que no es construeixi l’equipament definitiu. S’accepta.
  • El mateix grup reclama que abans del febrer el govern reverteixi el canvi de sentit que es va dur a terme al carrer Campoamor i que s’estudiï la possibilitat de revertir els canvis de sentit dels carrers Venècia, Carles Collet i Lloret de Mar. S’accepta.
  • ERC demana que el govern inclogui en el pla de mobilitat totes les demandes del veïnat i executi en aquest mandat les modificacions pertinents. Mentre es realitza aquest pla, que s’augmenti la freqüència dels busos de barri. S’accepta.
  • La mateixa formació reclama que el govern elabori en aquest mandat un nou pla d’equipaments del districte, que serveixi de guia pels pròxims anys, analitzant els equipaments existents i la demanda dels barris on n’hi ha una manca. S’accepta.
  • El PP demana que el govern procedeixi a l’elaboració d’un projecte, en aquesta legislatura, per a la implantació i execució d’una escala mecànica al passatge Dipòsit de Can Baró, amb l’objectiu de millorar-ne l’accessibilitat. No s’accepta.
  • El mateix grup reclama que el Districte procedeixi a la instal·lació d’un semàfor a la confluència del carrer Sardenya i la ronda del Guinardó, per a la regulació del pas de la bicicleta i els vehicles amb la finalitat d’evitar accidents. S’accepta.
  • VOX demana que el govern del Districte elabori, o sol·liciti que ho faci la Casa Gran, en el termini màxim de dos mesos, un pla per cada barri del treball realitzat del Pla Endreça i les mesures a adoptar. No s’accepta.

Preguntes

BnC demana quin és l’estat d’execució de les obres i el calendari previst dels projectes relatius al Pla de Barris del Carmel i Can Baró i les dates de les properes comissions de seguiment del Pla de Barris a tots dos barris.

VOX també pregunta si l’ajuntament defensarà el parc de la intenció per part de Casa Gran de traslladar el Mercat de l’Estrella al parc del Baix Guinardó en perjudici del pulmó verd que suposa aquest parc per al barri i quines mesures prendrà.

El Consell Plenari va acabar amb la intervenció del veïnat sobre temes no tractats durant el plenari.