L’oli de Can Soler és el primer oli d’oliva verge extra de Barcelona fet en un espai natural singular de la ciutat, un indret amb unes característiques úniques atès el seu emplaçament i accessibilitat. L’espai exterior inclou horta, cultius d’oliveres i arbres fruiters i espai forestal. L’oli de Can Soler és fruit d’una acció participada per la ciutadania que ha permès recuperar les feixes de cultius de la part posterior de la masia.
El destí de la petita producció obtinguda no és la venda ni el profit econòmic sinó que es destinarà a fer difusió del projecte, de la missió de la Fundació i fer una tasca educativa i de sensibilització en relació a la promoció de la biodiversitat, l’agroecologia i l’alimentació sostenible.
Projecte de recuperació i dinamització
El projecte de recuperació i dinamització dels entorns de Can Soler està impulsat per la Fundació Els Tres Turons i compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona (Districte d’Horta-Guinardó i Parcs i Jardins – Mans al Verd), així com del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. Els terrenys on es situen les feixes de cultiu són dins la ciutat de Barcelona i també del Parc, que contempla la recuperació de l’agricultura tradicional com una de les línies d’acció del Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat).
Els cultius que s’han recuperat, i que han permès elaborar l’oli, són d’oliveres centenàries de la varietat becaruda, una especie local comuna al Vallès i al Barcelonès amb unes propietats sensorials preuades.
Can Soler és l’espai on la Fundació Els Tres Turons realitza les activitats de jardineria i forestal dels serveis públics de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions que tenen per objectiu l’acompanyament a la inserció laboral, formativa i comunitària de persones joves i adultes amb un diagnòstic en salut mental.
El projecte de Can Soler utilitza la metodologia d’Aprenentatge i Servei en possibilitar l’adquisició de competències i aprenentatges a les persones ateses al mateix temps que es realitza una tasca de servei comunitari, en aquest cas regenerant un espai que estava en una situació de degradació i abandonament important. Això ha donat l’oportunitat de fer processos de recuperació significatius i vinculats al territori per les persones ateses per la fundació.