El Consell del Districte aprova la proposta de preus públics per al 2024

19/12/2023 - 12:00

El dilluns 18 de desembre es van celebrar dos Consells del Districte d’Horta-Guinardó, un d'extraordinari i un d'ordinari.

La sessió plenària extraordinària tenia un sol punt a l’ordre del dia, una proposició de BnC i ERC que reclamava que el Govern Municipal de l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Barcelona Esports instin al gestor de l’equipament (la Fundació Marcet) perquè, en un termini de 6 mesos, executi un pla de xoc per resoldre totes les deficiències del CEM Teixonera – Vall d’Hebron exposades pels clubs, usuaris i famílies, i que l’Ajuntament vetlli pel seu compliment. La proposició va ser aprovada i diverses veïnes i veïns van intervenir-hi.

La sessió plenària ordinària va començar amb l’aprovació de l’acta de la sessió plenària anterior, del 2 de novembre. Tot seguit, es va donar compte del Decret d’Alcaldia de nomenament de Carme Cànovas com a vicepresidenta del Consell del Districte.

Informe del govern

La regidora Marta Villanueva, que substitueix temporalment Lluís Rabell, va exposar l’informe del govern, que va començar posant en valor la sanitat pública i va exposar que Horta-Guinardó s’està convertint en el districte de la salut, on a més de dos hospitals de referència com el de la Vall d’Hebron i el de Sant Pau s’ha acordat que es construeixi el CAP i el CUAP d’Horta i la Clota a la plaça de l’Estatut. Villanueva també va destacar que el passat cap de setmana s’ha posat en marxa el mercat provisional d’Horta i s’ha inaugurat la remodelació del carrer Pi i Margall. A principis de 2024 s’iniciaran les obres de modernització del túnel de la Rovira i s’està començant a redactar el pla de mobilitat del Districte. A més, ha acabat la primera tongada de consells de barri del districte, on ha quedat clar que el manteniment de l’espai públic és una preocupació molt important per a la ciutadania.

María Visitación Yerbes, portaveu de VOX, va considerar que el pla Endreça no funciona i és una operació de màrqueting. Barcelona s’ha convertit en la capital del crim i el govern socialista ha comès l’acte de corrupció més gran de la història amb la llei d’amnistia.

Susana Clerici, portaveu del PP, va afirmar que la seguretat i la neteja són els punts on cal millorar més. També va exposar que la manca d’il·luminació a alguns barris o l’horari d’obertura i tancament dels parcs són altres problemes, així com la poca neteja d’excrements d’ocells.

Laura Pi, portaveu d’ERC, va lamentar que el govern és dèbil i incapaç i aprofita els consells de barri per dir que es faran coses ja pressupostades. També va agrair a les entitats que organitzen les activitats de Nadal tota la feinada que van i va assegurar que troben a faltar un pla de xoc per ocupar els locals comercials.

Arnau Vives, portaveu de TriasXBcn, va criticar que els baròmetres triguen a publicar-se. Les dades de seguretat són pitjors que el 2019. Va exigir compromís i inversió al govern i va demanar un projecte de Districte i que s’executin mesures d’accessibilitat com el ‘pla antipals’.

Pablo Ramos, portaveu de BnC, va lamentar el genocidi del poble palestí i va celebrar que l’Ajuntament s’hagi compromès a trencar relacions amb Israel. També va criticar que el govern municipal no tingui propostes de futur per fer més fàcil la vida del veïnat.

Propostes d’acord

  • S’aprova la proposta de fixació de preus públics per a la utilització dels equipaments cívics del Districte d’Horta-Guinardó durant l’any 2024.
  • S’informa favorablement del Pla Especial Urbanístic per a la regulació de l’equipament, concreció, situació i tipus, l’edifici de l’Escola Virolai del carrer de Ceuta. S’aprova.
  • S’informa favorablement de la denominació de plaça de Josep Fontana al nou espai entre l’avinguda Estatut de Catalunya i el carrer de Joaquim Amat-Piniella, al barri de la Clota. S’aprova.

Proposicions dels grups

  • BnC demana que el govern del Districte i de la ciutat treballi per impulsar diversos equipaments de la zona nord d’Horta-Guinardó: Can Soler, la Bòbila i un Casal de Barri a Montbau. S’aprova.
  • TriasXBcn insta el govern municipal del Districte d’Horta-Guinardó a executar una campanya de difusió entre les persones sense llar dels recursos que l’Ajuntament de Barcelona posa a la seva disposició per tal de poder ser ajudades. S’aprova.
  • ERC demana que el govern impulsi la recuperació de la memòria històrica amb diverses iniciatives, la definició d’un pla, la promoció d’activitats i la millora del manteniment del patrimoni, amb la col·laboració de les entitats de memòria històrica. S’aprova.
  • El PP demana que el govern ajusti el tancament dels parcs i els jardins del districte a l’horari d’estiu i hivern i n’ampliï les zones d’il·luminació nocturna. S’aprova.
  • VOX insta l’ajuntament a no reduir més la quantitat de places d’aparcament al districte sinó a ampliar-les, sobretot les que són lliures de pagament. No s’aprova.

Precs

  • BnC insta el govern municipal a posar els mitjans i els controls necessaris per fer complir el límit de velocitat a 30 km/h al Carrer Doctor Bové. S’accepta.
  • El mateix grup reclama que el govern indiqui quina solució donarà per evitar la previsible pujada de trànsit pel carrer Fulton i per tot l’àmbit i quines mesures de mig termini preveu actuar per a la consolidació de la superilla d’Horta. No s’accepta.
  • TriasXBcn demana al govern del Districte que es comprometi a executar durant aquest mandat un Pla de Barris per a Montbau, adreçat a reduir les desigualtats i a millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes del barri. S’accepta.
  • La mateixa formació reclama que el govern elabori un estudi de la il·luminació als barris del districte d’Horta-Guinardó, en el que s’inclogui les mesures a desenvolupar al llarg d’aquest mandat, per millorar la situació de manca d’il·luminació. S’accepta.
  • ERC demana que el govern faciliti un informe als grups que contingui el nombre d’inspeccions, expedients i multes, i per quins motius, a establiments de restauració i terrasses, supermercats de conveniència de cada barri durant l’últim any. S’accepta.
  • La mateixa formació reclama un estudi de contaminació atmosfèrica i acústica de la Ronda del Guinardó i dels carrers Castillejos i Cartagena, amb la participació de la comunitat de l’Escola Mas Casanovas, i estudiï com millorar la situació actual. S’accepta.
  • El PP demana que el govern faci gestions amb els propietaris de la Torre del Moro (Mas Enrich) per posar fi a l’estat de degradació d’aquest edifici de bé cultural d’interès local i n’estudiï la compra per convertir-lo en un equipament cultural. S’accepta.
  • El mateix grup reclama que el Consell del Districte acordi l’ampliació de pas de la línia 114 pels carrers del barri de Can Baró, concretament pels que tenen un desnivell important. S’accepta.
  • VOX demana que el Districte realitzi les accions suficients per a la retirada total de l’amiant existent i se senyalitzi com a zona de perill per la presència d’amiant en les zones afectades mentre no desaparegui aquest perill. No s’accepta.
  • El mateix grup reclama que el Districte insti l’Ajuntament a l’aprovació d’un Pla de Seguretat que incrementi els recursos destinats a la Guàrdia Urbana i que inclogui una Unitat Nocturna Operativa pròpia per al districte d’Horta-Guinardó. No s’accepta.

La sessió plenària va posar el punt final amb els desitjos del Consell del Districte d’unes bones festes i un feliç any nou per a tothom.