Barcelona exercirà la capitalitat de l’arquitectura de manera coral i treballarà conjuntament amb les entitats professionals i culturals de la ciutat, les institucions, les escoles i la ciutadania per dur a terme aquest gran esdeveniment que ens convertirà en l’epicentre de l’arquitectura. Entre totes les organitzacions implicades s’oferirà un programa ampli per presentar els coneixements arquitectònics de manera amena, didàctica i atractiva.
Durant deu mesos, des de Santa Eulàlia fins a Santa Llúcia, hi haurà activitats als deu districtes: exposicions, rutes, tallers, jornades de portes obertes, instal·lacions, conferències i concursos. L’objectiu serà reivindicar el nostre patrimoni i el talent que hi ha a la ciutat i, alhora, divulgar com de transformadors són l’urbanisme i l’arquitectura.
Seu del Congrés de la Unió Internacional d’Arquitectes
Tres dècades després d’haver estat la seu del XIX Congrés de la UIA, el 1996, Barcelona tornarà a ser la seu d’aquesta trobada en què el sector abordarà els reptes que afrontem com a societat i confirmarà que l’arquitectura és més necessària que mai per resoldre problemàtiques com el canvi climàtic o l’accés a l’habitatge.
Els objectius van més enllà del 2026
L’esdeveniment preveu deixar un llegat permanent a la ciutat. D’una banda, es crearà una maqueta en gran escala de Barcelona. De l’altra, es farà un concurs internacional d’idees per intervenir en mitgeres de la ciutat per fomentar que aportin valor al paisatge urbà. Inclourà intervencions artístiques i temàtiques relacionades amb valors com l’habitabilitat, la sostenibilitat o la biodiversitat.
Mentrestant, les Setmanes d’Arquitectura
Durant el 2024 i el 2025, les Setmanes d’Arquitectura seran l’avantsala d’aquest gran esdeveniment, amb un centenar d’activitats. Enguany seran set setmanes, del 14 de maig al 28 de juny, en què entitats i col·lectius oferiran una àmplia programació.