Sessió informativa sobre el projecte de rehabilitació de la Torre Garcini

10/10/2024 - 12:26

Serà dimarts, 15 d'octubre, a les 19.00 h, al Centre Cívic Guinardó (ronda del Guinardó, 113-141).

La trobada està oberta a tothom qui estigui interessat i no cal inscripció. S’hi presentarà al veïnat el projecte de la rehabilitació i adequació amb l’objectiu de transformar la masia de Can Garcini (situada al carrer del Xiprer, 40-46, al barri del Guinardó) per ubicar-hi un casal de gent gran.

L’any 2022 es va resoldre el concurs convocat per redactar el projecte, i el va guanyar l’estudi Carles Enrich. El jurat va valorar la proposta guanyadora perquè posa en relleu la masia de Can Garcini i destaca perquè és molt respectuosa i sensible amb els principals valors i els elements patrimonials. També en van ressaltar la reutilització de materials i el llenguatge d’austeritat i de simplicitat. Es va valorar positivament l’estratègia general de la proposta de donar valor de façana i caràcter diferencial a la mitgera per tal d’integrar les obertures d’accés i de relació amb l’era i les de la gelosia de tancament. L’ordenació del jardí es va dissenyar responent a criteris clars i una definició detallada i coherent de la vegetació.

Història de Can Garcini

La finca de Can Garcini (també coneguda com a Casa Garcini, Torre Garcini o Torre de la Concepció) és un conjunt edificat amb origen al segle XVIII format per una antiga masia aïllada de planta rectangular, planta baixa i dos pisos, amb torre, pou i restes d’altres edificacions, envoltada d’un jardí i limitada actualment per una tanca que dona al passatge de Garcini i al carrer del Xiprer.

La volumetria actual de la masia, habitada fins a l’any 2010, és el resultat de diverses reformes i ampliacions realitzades al llarg dels segles, com la darrera, realitzada als anys vuitanta amb l’objectiu de subdividir l’edificació en tres habitatges. Posteriorment, la finca es va vendre, i l’empresa propietària va sol·licitar una llicència per enderrocar-la que va ser prorrogada en diverses ocasions, fins que el 31 de desembre de 2015 va ser anul·lada.

Fruit de la reivindicació veïnal per recuperar la finca per al barri, l’Ajuntament de Barcelona va impulsar la redacció de la modificació del Pla general de l’àmbit de Can Garcini, que en preveia l’expropiació, i va ser aprovada definitivament el 14 d’abril de 2016. El 2 de març de 2017 la Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona va acordar iniciar l’expedient d’expropiació forçosa de la finca, que finalment es va convertir en un bé de domini públic.