A l’acte van assistir autoritats municipals, com el regidor del Districte, Lluís Rabell, i el president del Consell de Districte, Jordi Coronas, i membres d’entitats veïnals, com Elena Mateo i Xavier Civit, tots dos de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Genís dels Agudells.
S’hi van recordar els aiguats del 5 de desembre de 1971, el dia més plujós mai registrat a l’Observatori Fabra, que van deixar més d’un centenar d’habitatges afectats i vint-i-vuit famílies sense casa. “El barri va quedar convertit en una piscina: flotaven mobles, bombones de butà… Molts ho van passar malament i, qui va poder, va anar a casa dels familiars. Afortunadament, es va superar i s’ha millorat el barri perquè no torni a passar”, va declarar durant l’acte Elena Mateo, de l’Associació de Veïns i Veïnes.
Els mateixos veïns i veïnes van oferir les primeres atencions a la situació d’emergència, proveint roba i menjar, i van buscar una solució, perquè les persones desallotjades no haguessin de marxar del barri i poguessin ser reallotjades.
Els fets van ser l’origen de l’associació veïnal i formen part de la memòria col·lectiva del barri.
El barri de Sant Genís dels Agudells
Vinculat històricament al monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, va viure un fort creixement urbanístic a partir de la segona meitat del s. XX. L’obertura econòmica del règim franquista i els seus canvis productius van propiciar la migració del camp a la ciutat, i aquest increment demogràfic va fer necessària la construcció de grans quantitats d’habitatges, un procés que va afavorir les operacions especulatives, amb construccions ràpides i de mala qualitat.
Durant les dècades dels seixanta i setanta, el barri va experimentar un gran desenvolupament, amb l’aixecament massiu de blocs de pisos que van transformar en pocs anys l’antic nucli rural en una nova barriada de Barcelona.
Malgrat el creixement urbanístic, però, les institucions franquistes no van proveir aquests nous barris dels serveis necessaris. En conseqüència, a partir dels anys setanta el veïnat de Sant Genís dels Agudells va començar a organitzar-se per reclamar la dignificació del barri i aconseguir serveis bàsics com ara el clavegueram, l’asfaltatge dels carrers, el transport públic, etc.