La sessió va comptar amb mesures d’accessibilitat de la comunicació com el subtitulat en pantalla, la interpretació en llengua de signes i el bucle magnètic en sala. El veïnat va poder participar-hi i es va poder seguir en directe des del web del Districte.
El Ple va començar amb un missatge d’escalf i desitjos de recuperació de tot el Plenari per a Joan Romero, de la Coordinadora d’entitats del Guinardó i vicepresident del Consell de Barri. Tot seguit, es va aprovar l’acta de la sessió plenària ordinària del 24 de juliol.
Part informativa
Dins de la part informativa, el regidor Lluís Rabell va compartir l’Informe de l’estat del Districte. Va tractar la reactivació de l’activitat social i econòmica després de la pandèmia i va destacar la baixada de la taxa d’atur, que al districte se situa actualment en el 5,8%. Rabell va comentar també els reptes que hi ha sobre la taula pel que fa a les dificultats per accedir a l’habitatge, les desigualtats i l’envelliment, per la qual cosa cal desplegar polítiques redistributives a partir de diversos eixos: emergència climàtica, justícia social, progrés sostenible, seguretat i diàleg social. Podeu consultar el detall de l’Informe a l’enllaç adjunt.
Seguidament van intervenir la resta de grups municipals. María Visitación Yerbes (VOX) va recordar la situació de les dones a l’Afganistan. Va criticar la gestió del govern i va reclamar ajudes per augmentar la natalitat, així com noves polítiques en matèria d’habitatge, clima i mobilitat.
Susana Clerici (PP) va demanar millorar la seguretat, la neteja i la mobilitat a Horta-Guinardó. També va criticar les dades de l’Informe de l’estat del Districte.
Laura Pi (ERC) va recordar que cal protegir la identitat de la ciutat i va destacar dos assumptes al districte: la pèrdua del comerç de proximitat i la ineficàcia de la mobilitat en transport públic.
Arnau Vives (JxCat) va criticar que la feblesa i l’oportunisme electoral del govern impedeix una bona gestió en àmbits com la seguretat, la neteja i l’habitatge.
Pablo Ramos (BComú) recorda la barbàrie que està patint Gaza. Critica que el govern ha abandonat les polítiques de protecció dels entorns escolars, i que tampoc no pren mesures eficaces pel que fa a l’emergència climàtica.
Part decisòria: propostes d’acord
Es va aprovar l’única proposta del govern al Ple per informar favorablement de la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) per a la regulació urbanística dels elements destinats a la ventilació i il·luminació natural dels edificis, al municipi de Barcelona, d’iniciativa pública, promogut per l’Ajuntament de Barcelona.
Part d’impuls i control: proposicions, precs, preguntes i seguiments
Els grups municipals van presentar al govern proposicions sobre diversos assumptes.
- BComú va demanar al govern municipal que insti a la institució competent per eliminar una de les línies d’autobús turístic, per descongestionar el c. de Cartagena, i que disminueixi la freqüència de pas de la línia que s’hi mantingui. Es va aprovar. La Junta de Portaveus va decidir debatre juntament un prec d’ERC en el mateix sentit, que el govern va acceptar.
- JxCat va instar el govern a iniciar el procés de transformació de la plaça de Botticelli per adaptar-la millor als usos esportius actuals, augmentar la seguretat de l’entorn amb més patrullatge nocturn de la Guàrdia Urbana i dotar d’un espai millor al Club de Bitlles Siuranenc d’Horta, i a la resta de clubs i usuaris de l’entorn, per disposar de més serveis com lavabos i magatzems on guardar el material. Es va aprovar.
- ERC va demanar millores per a l’escola Torrent d’en Melis, com ara repetir la sonometria als voltants, remodelar-ne els lavabos, les canonades i les aixetes, instal·lar-hi tendals, avançar l’escola a la primera fase del Pla Clima i incloure-la en el programa “Transformem els patis”. Es va aprovar. La Junta de Portaveus va acordar debatre en aquest moment el seguiment del prec en el mateix sentit de JxCat.
- PP va proposar millorar els jardins d’Hiroshima amb escales més segures, més papereres, nou paviment i més arbres, i sol·licitar un informe a l’entitat responsable del manteniment sobre la raó de la tala d’arbres. Es va aprovar.
- VOX va demanar que s’inspeccionin les persones que disposen o disposaran d’ajudes dels serveis socials per evitar fraus, i que hagin de romandre al país mentre estiguin percebent-les, tret d’excepcions de summa necessitat justificada i autoritzada. No es va aprovar.
A l’apartat de precs:
- BComú va demanar obrir, durant el mes de novembre, un procés de diàleg i negociació (si cal, amb una figura de mediació) amb l’Assemblea de Joves del Guinardó per resoldre el conflicte que s’ha provocat arran del canvi de gestió de l’Espai Jove Girapells. No es va acceptar.
- JxCat va instar el govern a agilitzar les reunions per ampliar l’horari de la zona verda per a residents al barri de Montbau de les 20.00 a les 24.00h, incloent-hi caps de setmana i festius, tenint en compte les especificitats del barri, i que en doni compte dels resultats al veïnat. Es va acceptar.
- JxCat també reclama un pla comú i coordinat per la Taula de Comerç per dinamitzar els diversos eixos comercials de proximitat del districte durant Nadal, que inclogui suport en la il·luminació, la decoració i la promoció, i el foment de la cultura i les tradicions catalanes. Es va acceptar.
- A banda del prec que ja s’ha comentat sobre el bus turístic que passa pel c. de Cartagena, ERC també va reclamar informació sobre l’estat de la proposta per anomenar plaça de l’U d’Octubre a l’espai format per la cruïlla del passatge de Llívia amb el carrer de la Renaixença i per la zona de vianants del Mercat i del CAP Guinardó. Es va acceptar.
- PP va demanar una intervenció urgent per reparar el pas de vianants entre els carrers de Lisboa i Porto, així com reubicar els contenidors per facilitar la visibilitat dels cotxes que giren per incorporar-se al carrer Porto. Es va acceptar.
- PP va demanar una altra intervenció urgent per reparar i anivellar el paviment de la plaça de Juan Ponce, establir una data concreta per a l’inici de les obres i informar del temps estimat de finalització, així com millorar-ne el manteniment. Es va acceptar.
- VOX demana donar prioritat absoluta als veïns del barri del Carmel en el repartiment d’habitatges de protecció oficial del passatge de Calafell amb el carrer de Conca de Tremp, i establir el requisit de portar empadronat en el barri un mínim de vint anys. No es va acceptar.
- VOX també va reclamar que es revisin i es reparin les vies dels carrers de Calderón de la Barca, de Sigüenza i de la rambla del Carmel. No es va acceptar.
L’única pregunta de la part d’impuls i control va ser de BComú, que volia saber en quin punt es troba la Superilla d’Horta, si hi ha pressupost assignat i si hi ha data concreta d’inici d’obres.
Quant al seguiment de les proposicions, BComú va demanar informació sobre l’estat de l’execució de les instal·lacions esportives del CEM Teixonera-Vall Hebron, tenint en compte l’inici de la temporada esportiva que acaba de començar. I ERC va sol·licitar que s’informés sobre l’estat d’execució de la proposició sobre l’encreuament dels autobusos V19 i V23 aprovada al Ple del 14 de maig.
Finalment, el Consell d’Horta-Guinardó va aprovar per unanimitat una declaració institucional per reforçar les polítiques públiques per a un envelliment digne, per fomentar l’autonomia personal i la participació de la gent gran en la vida comunitària, ampliar els serveis de cures i d’atenció domiciliària, combatre la solitud no volguda de les persones grans que viuen soles, en risc d’exclusió social, promoure la salut física i mental d’aquest sector de la població, combatre la discriminació per raó d’edat, millorar l’accessibilitat de l’entorn urbà, fomentar el diàleg intergeneracional i la col·laboració i coordinació de les administracions públiques en aquesta matèria.
La sessió ordinària del Plenari va acabar amb el torn extraordinari de paraula per a les persones assistents, on el veïnat pot tractar assumptes fora de l’ordre del dia.