Durant la temporada de poda prevista per aquest any, l’Ajuntament de Barcelona actuarà en un total de 42.545 arbres.
Es tracta de les actuacions necessàries de manteniment de l’arbrat, sempre respectant la biologia i l’estructura de l’arbre, i que permeten eliminar branques seques, amb risc de patir fractures, o les que es dirigeixen cap a les façanes.
Del total d’arbres on s’actua enguany, 29.784 corresponen a arbrat viari i 12.423 són arbres situats en parcs i jardins de la ciutat.
La campanya de poda s’allarga tot l’any, però és més intensa entre els mesos de gener a maig i d’octubre a desembre.
Quins són els criteris per podar?
La programació de les actuacions de poda es basa en una sèrie de criteris tècnics recollits en la gestió de l’arbrat urbà, com per exemple:
- Les característiques de les espècies arbòries a podar: l’etapa de desenvolupament de l’arbre, moment de floració, època de l’any, estructura, etc.
- La ubicació de l’arbrat: si toca a façana d’edifici, si tenen interferències amb l’enllumenat, senyals de trànsit, semàfors, etc.
- L’estat fisiològic i estructural de cada exemplar que es poda.
L’arbrat viari de la ciutat, sempre que no tingui cap problema i sigui un arbre sa, es poda de mitjana cada cinc anys si és necessari. I hi ha diversos tipus de poda, que s’aplica segons l’etapa de desenvolupament de l’arbre i l’època en la què es fa.
La poda sempre representa una agressió per a l’arbre i per tant aquestes actuacions es fan només quan són necessàries, per garantir que l’arbre no perdi resistència i seguretat i segueixi aportant els seus beneficis ambientals (millorar la qualitat de l’aire, mitigar el soroll i afavorir la biodiversitat).
El Pla de risc de l’arbrat
Tot l’arbrat de la ciutat de Barcelona es revisa, com a mínim, un cop cada dos anys. Així ho estableix el Pla de risc vigent. Aquesta revisió consisteix en una inspecció visual a les parts de l’arbre o palmera (coll de l’arrel, tronc, creu i capçada) per poder determinar-ne l’estat i si cal fer-hi alguna actuació.
Durant l’any 2023 es van revisar 124.345 arbres de la ciutat i enguany se’n revisaran un mínim de 121.349.
Un cop realitzada la revisió, si es detecten anomalies es programa l’actuació correctiva corresponent o la retirada de l’exemplar. Si no se’n detecten, aquell exemplar es revisarà al cap de dos anys.
Les revisions del Pla de risc es realitzen de forma paral•lela a la resta d’actuacions que es realitzen a l’arbrat.
Reg de superviviència de l’arbrat
Des d’inicis de febrer, l’arbrat de la ciutat es rega només amb aigua freàtica i se’n fa reg de supervivència.
Per poder salvar el màxim d’arbres possibles l’Ajuntament ha posat en marxa un dispositiu de reg que permet fer arribar aigua freàtica en zones de la ciutat on no hi arriba a través de la xarxa. El dispositiu actual permet regar uns 85.500 arbres, amb una periodicitat que varia entre una i tres setmanes depenent de les necessitats de cada exemplar.
Uns 45.000 es reguen amb l’aigua que transporten els camions cisterna, més de 23.000 es reguen amb els vehicles petits de Parcs i Jardins amb dipòsit muntat i més de 17.000 són arbres situats en zones amb xarxa d’aigua freàtica.
Des de la fase d’excepcionalitat per sequera s’ha realitzat un seguiment de l’estat dels arbres de la ciutat, uns 250.000, amb l’objectiu de veure’n l’evolució. Segons les dades recollides l’estimació de mortalitat d’arbrat a la ciutat fins a febrer del 2024 ha estat d’uns 2.000 exemplars.
Els espais verds, eix del Pla Endreça Barcelona
El Pla Endreça Barcelona preveu una línia de treball específica en els espais verds de la ciutat, entenent que els parcs i els jardins milloren la salut de la ciutadania i esdevenen zones d’estada.
Per aquest motiu, s’han posat en marxa les inversions en l’ampliació de la xarxa d’aigua freàtica, de 14,4 milions d’euros, per poder regar més espais amb aigua freàtica no potable, i també la inversió de més de 12,65 milions d’euros per millorar les infraestructures de reg en diferents parcs i jardins amb l’objectiu de tenir cura del verd amb un ús responsable de l’aigua.