Del 2 a 6 de novembre es viurà la segona edició del Festival 42, organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) a través de Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO. Comissariat per l’escriptor Ricard Ruiz Garzón, l’esdeveniment, dedicat als gèneres fantàstics, tindrà com a epicentre la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació, amb algunes activitats també a la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra.
Hi haurà fins a 84 propostes —tallers, taules rodones, entrevistes, debats, lliurament de premis…—, amb la presència de 225 participants de quatre continents, entre escriptores i escriptors, especialistes en els gèneres i moderadores i moderadors. Per citar només alguns noms de la llarga llista: David Mitchell, Gareth Hanrahan, Aliette de Bodard, Tade Thompson, Lavie Tidhar, Catherine Dufour, Paul Kingsnorth, Rachel Yoder, Cat Rambo, Rosa Fabregat, Max Besora, Jordi Sierra i Fabra… El festival engegarà amb una conversa amb Pep Albanell, escriptor i mestre de literatura juvenil i adulta en la ciència-ficció. Aquell mateix dimecres 2 de novembre s’inaugurarà l’exposició 50 anys de Terry Pratchett: el veritable terraplanisme i altres certeses del mestre, on il·lustradors admiradors de l’obra de Pratchett han dissenyat tretze corporis que mostraran cadascun una imatge d’alguna de les escenes del Discmón i d’altres universos de l’autor.
No serà l’única mostra del festival: també es recordarà que el 2023 farà cent anys del naixement de l’escriptor Italo Calvino amb l’exposició Italo Calvino (1923-1985), fantàstic, i la visita al 42 del seu biògraf, Antonio Serrano Cueto. Així mateix, el festival tindrà un record per a l’editor i traductor Paco Porrúa i per a l’editor Miquel Barceló, i commemorarà de forma molt especial els 50 anys de la mort de José Mallorquí, figura imprescindible i pioner en la literatura popular de gènere i de la ciència-ficció. També s’homenatjarà Rosa Fabregat, pionera dels gèneres fantàstics, especialment de la ciència-ficció, i reconeguda amb el Premi Nacional de Cultura 2022.
Aquesta segona edició vol posar l’accent en les seqüeles psicològiques que s’han derivat de la pandèmia. Per això un dels eixos principals del festival seran les malalties mentals i de quina manera aquestes poden afectar el procés creatiu, un tema central i de llarga tradició en les obres de gènere. Un altre dels eixos serà la literatura de gèneres fantàstics dedicada al públic juvenil: a més de la visita d’alguns dels grans autors i autores del panorama nacional i internacional, s’han preparat, en col·laboració amb Biblioteques de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona, visites al festival per part d’alumnes de diferents institut, i també es faran clubs de lectura i tallers dedicats als joves.
La cloenda del 42 serà diumenge 6 a les 13 h, amb un debat teatralitzat amb música i escenografies creades específicament per a l’ocasió. Titulat Dimensions desconegudes: teatre, ciència-ficció i gèneres fantàstics, reivindicarà els gèneres fantàstics més enllà de la narrativa. Helena Tornero en signa la direcció i dramatúrgia, l’escenografia és de Pablo Huerres Rodríguez i Elisabeth Castells, i tindrà la participació de Sergi Belbel, Jordi Casanovas, Ariadna Chillida, Júlia Genís, Oriol Genís, Pau de Nut, Marc Rosich i Victoria Szpunberg. L’autor del cartell de la segona edició del festival és Andreu Zaragoza, una il·lustració que inclou referències a subgèneres literaris, autors i obres destacades, recull la influència en el gènere del cinema i la televisió i al·ludeix de manera directa a la salut mental.
Tota la informació del Festival 42 al web oficial.