Barcelona estrena la senyalització del Camí de Sant Jaume al seu pas per la ciutat

25/10/2022 - 11:45

Aquest passat diumenge s’ha descobert al Parc del Laberint d’Horta l’última banderola del Camí de Sant Jaume que marca l’itinerari del seu pas per la ciutat de Barcelona. Un acte que ha comptat amb la presència de diverses autoritats, entre les quals, la regidora del Districte d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón.

Amb la descoberta de la banderola del Parc del Laberint d’Horta es finalitza la senyalització del Camí de Sant Jaume al seu pas per Barcelona. Amb un total de 44 senyals repartits en 5 districtes de la ciutat (Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Sàrria i Horta-Guinardó), l’itinerari de 12 km comença a La Rambla i acaba al Laberint, on es fusiona amb el GR2 del camí de Montserrat per continuar la peregrinació fins a Santiago de Compostel·la.

Un camí amb molta història

Des de l’edat mitjana, pelegrins jacobeus van creuar Catalunya en el seu camí cap a Santiago de Compostel·la. El port de Barcelona va ser punt d’arribada per pelegrins arribats des de diferents punts del mediterrani. Els pelegrins que arribaven per mar a Barcelona iniciaven el seu pelegrinatge a peu a La Rambla. El camí puja per La Rambla, gira pel carrer Ferran per passar per davant de l’església de Sant Jaume i arriba fins a la plaça de Sant Jaume. A partir d’aquí el camí és molt senzill i recte: Bisbe, Portal de l’Àngel, Passeig de Gràcia, Riera de Sant Miquel, Via Augusta, Princep d’Astúries, avinguda de Vallcarca, Gustavo Adolfo Bécquer, Passeig de la Mare de Déu del Coll, Dante, Estatut de Catalunya i Germans Desvall. Finalment, els pelegrins creuaven Collserola i el camí els portava primer a Montserrat i, després, a Santiago de Compostel·la.

L’any 2018 el Centro Galego de Barcelona va portar al Parlament de Catalunya el projecte de senyalitzar i reforçar la senyalització per tot el territori català. Des d’aquell moment han estat molts els ajuntaments que han senyalitzat el Camí al pas per la seva població. La senyalització del camí al seu pas per Barcelona s’ha fet seguint la normativa de senyalament del camí estandarditzat, adaptant-la al màxim a la senyalització de la ciutat de Barcelona.

La ‘Credencial del Peregrino’ és el document que acredita els pelegrins com a tals. A la ‘Credencial’ el pelegrí anirà recollint els diferents segells dels llocs per a on passa el seu camí. L’oficina de turisme de Galícia, que es troba al Centro Galego de Barcelona (La Rambla, 35, Principal), la lliura a tots els pelegrins que comencin el seu camí a la nostra ciutat.