Els estudiants de l’School of Architecture de la UIC Barcelona, sota la supervisió de l’arquitecte especialitzat en accessibilitat Enrique Rovira-Beleta, estan avaluant els comerços dels Districtes d’Horta-Guinardó, Ciutat Vella i l’Eixample. La feina es fa amb el suport d’associacions de comerciants locals, que treballen activament per adaptar els seus establiments, i d’entitats de persones amb discapacitat, que aporten una visió essencial sobre les barreres amb què es troben en la vida diària.
A Horta-Guinardó, es va desenvolupar als establiments de l’eix comercial Cor d’Horta, en col·laboració amb la Unió de Botiguers Cor d’horta. L’alumnat va viure en primera persona les dificultats que poden experimentar les persones amb discapacitat física o visual. Per fer-ho van utilitzar cadires de rodes, antifaços, bastons de mobilitat i caminadors per comprendre els reptes de moure’s en entorns no adaptats i la importància d’un disseny universal en l’arquitectura.
D’altra banda, els i les estudiants de la UIC Barcelona van rebre la visita de persones amb discapacitat a la universitat, on van fer una sessió per compartir les seves experiències. La interacció va permetre a l’alumnat comprendre de primera mà les seves necessitats específiques, oferint-los una visió que complementa els coneixements teòrics de l’assignatura obligatòria d’Accessibilitat.
El Projecte CASBA no busca només facilitar l’accés als comerços de la ciutat, sinó també fomentar la vida independent de les persones amb discapacitat i promoure la cohesió social als barris. Així, Barcelona fa un pas més en el seu compromís per millorar l’accessibilitat amb la nova edició del Projecte Comerç Accessible (CASBA), una iniciativa liderada per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), que compta amb la participació de les quatre escoles d’arquitectura de Barcelona: l’ETSAB i l’EPSEB de la Universitat Politècnica de Catalunya, ETSALS (La Salle) de la Universitat Ramon Llull i la School of Architecture de la Universitat Internacional de Catalunya.
La 12a edició inclou la participació de més de cent comerços compromesos amb l’accessibilitat a diversos districtes i va començar al Districte de Sants-Montjuïc amb alumnat de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSAB) de la UPC.
En les 11 edicions realitzades més de 800 alumnes han participat en l’anàlisi de més de 970 comerços i 60 equipaments públics. L’any 2021 es va desenvolupar al barri de Can Baró, que pertany a l’eix Comerciants del Guinardó.
El projecte CASBA
És una iniciativa de l’IMPD nascuda el 2013 que busca millorar l’accessibilitat dels establiments comercials de Barcelona. Connecta i fomenta la col·laboració entre el teixit comercial, les entitats i col·lectius de persones amb discapacitat o diversitat funcional, l’alumnat d’arquitectura i l’Ajuntament de Barcelona. Amb aquesta sinergia s’impulsa l’adaptació dels comerços de la ciutat a les necessitats de persones amb discapacitat, promovent així la inclusió i la igualtat d’oportunitats.
En trobareu més informació a la pàgina web del Projecte CASBA.