En marxa el desplegament territorial del Pla Barcelona Ciència 2020-2023

03/11/2022 - 13:47

Al llarg de l’any 2022 s’han aprovat les diferents Mesures de Govern per tal d’adaptar el Pla Barcelona Ciència 2020-2023 a les particularitats de cada territori. Ciutat Vella, L’Eixample, Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Sant Andreu han estat els primers a fer públiques aquestes mesures que articulen el desplegament territorial del Pla, i es preveu que els pròxims mesos que s’hi sumin els districtes que falten.

Barcelona compta amb un important teixit científic, que la posiciona com un dels principals pols europeus en aquesta matèria. La ciutat compta amb més de 250 equipaments i entitats relacionades amb la ciència, entre els quals, al voltant de 50 centres de recerca, fundacions i infraestructures científiques, unes 30 societats científiques, i una cinquantena d’entitats i espais de proximitat com centres cívics, biblioteques, aules ambientals i ateneus de fabricació que, a través de la divulgació, fan de pont entre aquest àmbit i la societat. Un teixit acadèmic i de recerca que fa que la ciència tingui una presència destacada a la ciutat, amb diferents particularitats i accents depenent de cada un dels seus districtes. 

En els últims tres anys, des de l’Ajuntament de Barcelona, i gràcies a l’impuls del Pla Barcelona Ciència 2020-2023, s’ha consolidat el programa de ciència creat l’any 2007 amb l’objectiu de crear una política pública científica que impregni la ciutat i el seu ecosistema acadèmic i de recerca. Amb aquesta voluntat, durant el 2022 s’han anat aprovant les diferents Mesures de Govern que han de permetre baixar aquest pla a l’àmbit territorial dels districtes, per tal de consolidar el diàleg entre el món científic i la ciutadania, i construir espais de democratització del coneixement on el veïnat sigui protagonista i participi tant de la seva creació, com del gaudi i l’enriquiment cultural que significa la seva comprensió.

Cada Mesura de Govern inclou una proposta per adaptar els objectius i accions del Pla Barcelona Ciència 2020-2023 a la realitat de cada districte, així com un calendari i un pressupost per al seu desplegament. Les següents són algunes de les accions incloses en les Mesures de Govern ja aprovades, mesures que posen en valor i reforcen les activitats científiques i de divulgació que ja es duen a terme en cada territori, proposen noves sinergies i les alineen amb les polítiques de ciència i universitats de ciutat.

Horta-Guinardó

Mesura de Govern aprovada el 7 de juliol de 2022.

  • Situar Can Soler com a element central de les accions científiques i mediambientals del territori.
  • Potenciar el Centre Cívic Guinardó com a exemple de divulgació científica de proximitat al territori.
  • Incrementar les connexions i els programes de divulgació científica dels dos hospitals del districte, el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
  • Posar en valor el projecte del Planetari Municipal, situat a l’Escola del Mar.