La plaça de la Font d’en Fargues torna a lluir després de les obres de reurbanització

26/02/2024 - 15:51

L’Ajuntament de Barcelona ha acabat l’obra de recuperació del recinte patrimonial de la Font d’en Fargues, espai emblemàtic i històric del barri que duu el seu nom i que ara torna a lluir com en els anys del seu màxim esplendor.

Per celebrar la reurbanització de la plaça, aquest dissabte 24 de febrer hi ha hagut diverses activitats per al públic. Les autoritats, encapçalades per l’alcalde Jaume Collboni, han valorat la recuperació de l’espai i els més petits han pogut gaudir de l’àrea de jocs infantils. A més, tothom qui ho ha volgut ha pogut visitar el quiosc modernista i els gegants de l’Escola Font d’en Fargas, la Cobla Sant Jordi, i la jam session a càrrec de Jam de la Font han amenitzat la jornada. Podeu veure’n totes les fotografies a l’àlbum de Flickr.

Els elements modernistes del quiosc i l’antiga planta envasadora d’aigua s’han restaurat respectant al màxim l’aparença i els materials originals, però amb la idea de donar-los una nova vida i uns nous usos. Així mateix, s’ha desenvolupat un projecte de millora de l’accessibilitat dels voltants enjardinats, per convertir tot aquest entorn en un indret d’estada i esbarjo, recuperant alhora un bocí de la memòria històrica d’aquest espai.

El quiosc de venda de begudes s’ha restaurat recuperant els elements originals. L’existència d’imatges antigues de la zona junt a la conservació de materials i dibuixos originals en el mateix quiosc han permès els tècnics que hi han treballat fer una recuperació molt exacta d’aquesta petita joia modernista, que s’ha adequat a més a més per tornar a tenir les funcions que havia tingut originàriament com a guingueta, un cop es porti a terme el tràmit administratiu necessari per posar-lo en funcionament, i que permetrà obrir aquest servei en els propers mesos.

La font i la gruta també han estat objecte d’un procés de restauració per posar en valor els elements que en formen part: el brollador, el banc, etc. L’actuació realitzada també ha consolidat la rocalla que conforma la gruta i els murs de pedra contigus.

A l’antiga planta d’envasament situada just al costat de la font s’ha restaurat la porta d’accés, s’han recuperat els elements originals, i s’ha restaurat l’interior on s’ha ubicat un lavabo públic que gestionarà la concessionària de la guingueta.

Finalment aquesta part de l’actuació més centrada en els elements patrimonials ha inclòs també la restauració del mur de contenció exterior, situat al costat de l’embotelladora, així com l’adequació de la il·luminació exterior de tot el conjunt.

El segon projecte que s’ha portat a terme en aquest espai, i que es va iniciar gairebé en paral·lel a la restauració dels elements patrimonials ha estat l’adequació dels entorns, per tal d’habilitar millor els accessos i millorar l’espai en general per convertir-lo en un nou espai d’estada i esbarjo.

Tot el projecte, que s’ha executat des de novembre de 2022 fins a desembre de 2023, ha suposat una inversió de prop de 3 milions d’euros.

Més informació