El nou sistema s’utilitza en la inspecció del comerç minorista (peixateries, carnisseries o fruiteries), el de la restauració comercial (restaurants, cafeteries i pubs) i el de la restauració social (menjadors d’escoles, geriàtrics o hospitals) per assegurar que es compleixen els requisits d’higiene i seguretat alimentària i evitar riscos per a la salut.
El CODAB proporciona als inspectors la recollida sistematitzada de dades i una avaluació uniforme. Utilitza un protocol d’inspecció definit pel departament, que categoritza els requisits amb un sistema de puntuació segons la gravetat i estableix les accions que cal seguir i els terminis de correcció.
Durant les inspeccions, s’avaluen els requisits d’higiene i seguretat alimentària, agrupats en quatre seccions: estructures, higiene, productes i autocontrols. El resultat de la inspecció pot ser satisfactori, requerir millores o ser insatisfactori. Segons aquest resultat, l’eina digital determina automàticament les accions que cal seguir i els terminis de correcció. Cada inspecció es documenta mitjançant una acta electrònica, única i codificada, que s’envia al responsable de l’establiment.
L’ús de CODAB ha permès detectar un 34% més d’incompliments en les pràctiques de manipulació i processament d’aliments en comparació amb el sistema tradicional. L’any 2023, les inspeccions que es van dur a terme en establiments de comerç minorista van mostrar que el 38,9% van ser satisfactòries, mentre que el 61,1% requerien millores. D’aquestes últimes, un 73,8% van obtenir resultats satisfactoris en les inspeccions de seguiment, i es va destacar l‘efecte positiu del nou sistema digital.
Reconeixement de la FAO
La FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació) ha reconegut el CODAB com una solució innovadora i bona pràctica de control oficial de seguretat alimentària.
A més, l’ASPB ha compartit la nova eina amb altres municipis de Catalunya, i ha permès l’adaptació del sistema per millorar l’harmonització del control oficial més enllà de Barcelona.