En l’edició del 2023, els guanyadors del premi Comerç han estat els següents:
- Premi al comerç de proximitat: Mamá Heladera, gelateria de records oberta el maig del 2021, a la rambla del Poblenou, per Irene Iborra, de la cinquena generació de la família que regenta l’emblemàtica orxateria El Tío Che. Després de preguntar quins records evocadors tenien els veïns i veïnes que passaven per davant del seu local, han nascut propostes com el gelat del record d’escurar l’olla de beixamel o el de berenar xocolata sota el cirerer de l’àvia, per exemple. El jurat l’ha premiat per “una proposta diferent per tastar gelats, amb una història al darrere i sabors fruit de la investigació sobre neurogastronomia aplicada”.
- Premi al comerç innovador: el Mariposa Negra Cocktail Bar és un local situat a la plaça de les Olles que destaca tant per l’ús de la impressió en 3D per dissenyar els recipients en què se serveixen les copes com per una decoració inspirada en el llibre Marina, de Carlos Ruiz Zafón. Pel jurat, aquesta cocteleria “uneix d’una manera original i nova el comerç al detall amb la restauració, atès que l’establiment fabrica i ven els recipients que s’empren per servir els còctels”.
- Premi al comerç sostenible: la botiga de Toni Pons ha convertit les espardenyes tradicionals en tendència global. Fundada el 1946 al municipi d’Osor, la marca ha obert recentment una botiga al passeig del Born. El jurat l’ha premiat per la sostenibilitat “en la producció local i la matèria primera que s’utilitza” i per produir els productes de manera artesanal.
- Premi al comerç emblemàtic: el restaurant 7 Portes, amb més de 170 anys d’història, rep aquest premi per “la capacitat d’adaptació als canvis del mercat sense perdre l’autenticitat i la combinació de tradició i innovació, que el converteix en una iniciativa emblemàtica sòlida i d’èxit”.
- Premi Albert González a la tasca de contribució a la promoció, la innovació i el coneixement del comerç de la ciutat: Remei Márquez López, presidenta de l’Eix Comercial de la Marina i vicepresidenta de Barcelona Comerç, ha guanyat aquest premi per “la seva trajectòria de cooperació i diàleg amb l’Administració, empreses i entitats per tal de millorar la vida del territori que l’ha vist créixer personalment i professional”.
Pel que fa al premi Mercats de Barcelona – Jordi Maymó, s’han reconegut les bones pràctiques d’establiments en dues categories:
- Millor iniciativa individual (establiment): la parada de Carns Cinta és al Mercat de la Concepció des de fa més de cinquanta anys, i el seu esperit innovador i creatiu l’ha convertit en una carnisseria de referència al barri. El jurat ha valorat l’originalitat de les seves creacions, que atreuen visitants al Mercat de la Concepció, i també “la seva passió per l’ofici, que els fa ser referents en el sector i formar altres persones com a carnissers o carnisseres”.
- Millor iniciativa col·lectiva: s’ha reconegut el Mercat del Carmel i la seva associació de concessionaris, nascuda l’any 1969. El recinte encapçala iniciatives ambientals, de cura emocional i de construcció de comunitat des del barri. La més destacada és el servei de reutilització PAKA, que permet a la clientela retornar els envasos reutilitzables que contenen els productes frescos i bescanviar-los per envasos nous.
La menció especial ha estat per a Panes Creativos, un laboratori d’idees impulsat per Daniel Jordà que elabora tot tipus de pans destinats a clients exigents que busquen propostes de qualitat diferenciades pel sabor i la creativitat. Això l’ha convertit en proveïdor de diferents restaurants amb estrelles Michelin d’arreu de la geografia espanyola. El jurat també ha destacat que “fa bandera i pràctica de la sostenibilitat i que està arrelat al barri i col·labora en diversos projectes”.