Programes de diversificació curricular a Horta-Guinardó

18/05/2023 - 12:27

Els programes de diversificació curricular d’estades formatives a l’empresa són una mesura addicional adreçada a alumnat de 3r i 4t d’ESO. Tenen un caràcter orientador i d’estímul cap a la continuïtat formativa per a alumnes amb dificultats d’aprenentatge o amb risc d’abandonament escolar.

L’objectiu  del Programa de Diversificació Curricular (PDC) és donar una resposta educativa integradora i individualitzada a partir de la coresponsabilitat i la implicació dels agents del territori i serveis municipals del districte amb la finalitat d’afavorir que l’alumnat que ho requereixi pugui assolir els objectius i les competències clau de l’etapa, amb una metodologia específica personalitzada i una clara orientació pràctica.

L’estada formativa a l’empresa es desenvolupa en dos quadrimestres i té  una durada de 10 hores setmanals cadascun d’ells, realitzant-se  principalment dos dies a la setmana (dimarts i dijous de 9 a 14 h).

La relació dels estudiants de secundària amb les entitats o empreses col·laboradores és exclusivament acadèmica, sense que generi cap tipus de vincle de caràcter laboral, professional o funcionarial. L’aplicació dels coneixements adquirits i l’apropament a la relació adulta que s’estableix amb els professionals dels llocs d’estada esdevé un element motivador potenciador de comportaments madurs per l’alumnat que hi participa i afavoreix l’assoliment dels objectius generals de l’Educació Secundària Obligatòria.

La participació en aquest programa requereix la signatura d’acords entre els agents participants: els instituts públics, les empreses i entitats, el Districte i el Consorci d’Educació.

Els instituts porten a terme l’orientació educativa i l’acció tutorial i fan un acompanyament i un  seguiment acurat de l’alumnat  de  4t de l’ESO i de la seva estada.

Any rere any, empreses i institucions del districte de diferents àmbits (comercial, educatiu, esportiu, de restauració, manteniment, etc.) participen acollint i atenent en les seves seus alumnat de diversificació curricular. Aquestes empreses i institucions fan que l’alumnat pugui observar la utilitat i practicitat de tot allò que se li ensenya a l’institut. A més, afavoreixen que desenvolupin les competències bàsiques relacionades amb el món laboral a partir de l’observació, la manipulació, la reflexió i la producció.

Hi participen, entre d’altres, les següents entitats i empreses: Restaurant La Ginesta, Restaurant El Corner, Horta Esportiva, L’Hort del Mercat de la Vall d’Hebron (TAPURNA), el centre veterinari El Lladruc, botiga La Marga, centres educatius com l’Institut Vall d’Hebron, l’Escola el Carmel i molts altres.

El Districte, que per mitjà de la tècnica d’educació facilita el contacte de les empreses, entitats i institucions municipals adients on poder dur a terme les activitats d’àmbit pràctic de l’alumnat de diversificació curricular.

El Consorci d’Educació a través de la Inspecció Educativa de Barcelona i la Direcció d’Ensenyaments Postobligatoris es fa càrrec de la gestió i la implementació del Pla d’actuació en les condicions definides al Projecte de Diversificació Curricular, especificades al contracte pedagògic signat entre l’institut d’Educació Secundària, alumne i família a l’efecte, i per mitjà dels Tècnics d’Orientació coordina les actuacions i el seguiment del programa.