El 23 de març, segons l’observació de la lluna, comença el mes del Ramadà. Les comunitats musulmanes barcelonines inicien el mes del dejuni que acabarà el 21 d’abril amb l’Îd al-fitr. Durant trenta dies aproximadament, les comunitats musulmanes de tot el món, entre elles les de la nostra ciutat, comencen un període de recolliment complint amb el quart pilar de l’islam.
El Ramadà
Ramadà és el nom del novè mes del calendari lunar islàmic i comença, com tots els altres mesos, amb l’aparició del creixent lunar després de la lluna nova. La visió del creixent és, doncs, el que marca l’inici del mes. Pel fet de tractar-se d’un calendari lunar, l’inici dels mesos no sempre coincideix amb el dels mesos del calendari solar i, a més, cada any l’inici dels mesos lunars s’avança aproximadament deu dies respecte al calendari solar. Això explica per què el mes del Ramadà va rotant per totes les estacions de l’any.
És durant el mes del Ramadà que les persones musulmans compleixen el quart pilar de l’islam, que és el dejuni o abstinència de tot menjar, beure o relació sexual (sawm) des de l’alba fins a la posta de sol. Les condicions més rellevants per portar a terme aquest dejuni, prescrit com a acte voluntari, són ser musulmà, haver assolit la majoria d’edat i trobar-se en bon estat de salut. En cas de viatge, malaltia o altres complicacions, la persona en queda exempta i es poden recuperar els dies que no s’hagi fet dejuni més endavant.
Les persones musulmanes es lleven abans de la sortida del sol per fer l’esmorzar abans d’iniciar el dejuni (suhûr) i fan la ruptura del dejuni (iftâr) després de la posta de sol. Com que l’Alcorà es va començar a revelar en una nit del Ramadà (laylat al-qadr), els musulmans i musulmanes l’acostumen a llegir més sovint durant aquest mes. Durant el mes del Ramadà, l’oració de la nit sol anar seguida d’una oració optativa (tarâwih), que té lloc a la mesquita, en la qual cada nit es va llegint una part de l’Alcorà fins que es completa. Cal recordar que és precisament durant el mes del Ramadà que el profeta Muhammad va rebre la primera revelació, i és durant aquest mes que va néixer l’islam.
El mes del dejuni té un alt component eminentment social i comunitari a la nostra ciutat, que el converteix en quelcom més que una pràctica individual. Durant el mes del Ramadà preval l’aspecte relacional i familiar, que adquireix una rellevància destacada: és un període de socialització. És un període singular en el qual es pot observar com s’expressen diverses maneres d’entendre el que suposa ser musulmà en un context no musulmà. Un temps en el qual es pot observar com les persones recuperen (segons cada context) les referències socials, culturals i religioses d’origen. El Ramadà té, doncs, una dimensió doctrinal, una dimensió social i convivial i una dimensió relacional.
Ramadân mubârak per a totes les barcelonines i els barcelonins que aquesta setmana celebren l’inici del mes del Ramadà!
La comunitat musulmana a Barcelona
A Barcelona conviuen nombroses comunitats musulmanes d’orígens culturals diversos, tant autòctones com provinents del Pròxim Orient, el nord d’Àfrica, el Pakistan, Bangladesh o l’Àfrica subsahariana, entre d’altres. S’organitzen, des del 1970, al voltant de centres de culte on porten a terme la pràctica i la formació religiosa.
A Barcelona, diverses comunitats musulmanes i altres entitats han organitzat trobades per trencar el dejuni i han convidat veïnes i veïns, amistats i persones col·laboradores per compartir aquest moment especial amb la ciutadania de Barcelona. Alguns dels iftârs populars i activitats d’obertura al barri que aquest any se celebren a Barcelona són les següents:
Districte de Ciutat Vella:
- Iftâr, el 23 de març, a les 19.00 hores, i tot el mes de Ramadà, al voltant de la posta de sol, al carrer Sant Oleguer, 9-11. Ho organitza: Associació de Dones Marroquines a Catalunya (ADMC).
- Iftâr popular, l’1 d’abril, a les 19.45 hores, a la rambla del Raval. Ho organitza: Centre islàmic Minhaj al-Qur’ân.
- Iftâr popular, el 12 d’abril, a les 20.00 hores, a la plaça del Pou de la Figuera. Ho organitza: Espai Jove Palau Alós i altres
- Iftâr popular i celebració de la Pasqua, el 13 d’abril, a les 19.30 hores, a la rambla del Raval. Ho organitza: Grup Interreligiós del Raval.
- Iftâr popular, el 13 de abril, al voltant de la posta de sol (aproximadament a les 20.30 hores), al Museu Marítim de Barcelona. Organitza: Fundació Ibn Battuta i UCIDCAT. Cal inscripció prèvia: info@fundacioibnbatuta.org.
- Iftâr jove, el 20 d’abril, a les 20.30 hores, els Jardins Pou de la Figuera. Ho organitza: Fundació Bayt Al-Thaqafa, Mescladís, Adsis, Espai Jove Palau Alós, Eicascantic, Centre Islàmic Assafa, Did L3onf-Contra la violència.
Districte de Sants-Montjuïc:
- Iftâr al Poble-sec, el 30 de març, de les 18.00 a les 00.00 hores, al carrer Concòrdia 33-35. Ho organitza: Coordinadora d’Entitats del Poble-sec.
- Iftâr a Hostafrancs, el 9 d’abril, al voltant de la posta de sol (aproximadament a les 20.30 hores), a la plaça de Joan Corrades. Ho organitza: Mezquita Madani – World Islamic Mission.
- Iftâr popular, el 18 d’abril, a les 20.00 hores, a la rambla de Badal. Ho organitza: Centre Cultural Islàmic de Sants/Mesquita Rahma.
Districte d’Horta-Guinardó:
- Iftâr, el 14 d’abril, al voltant de la posta de sol (aproximadament a les 20.30 hores), a la plaça Santes Creus. Ho organitza: Comunitat Islàmica del Carmel.
Districte de Sant Andreu:
- Iftâr popular «Amb tu, trenquem el dejuni», el 15 d’abril, a les 19.30 hores, a la Llosa del metro Trinitat Vella (Via Barcino). Ho organitza: Comunitat islàmica Amics de la Mesquita de la Pau, l’Associació Cultural d els Musulmans Africans de Barcelona i el Servei d’Interculturalitat de Sant Andreu. Llegeix l’article!
- Tot el mes de Ramadà, a la tarda, al carrer Vinya Llarga, 11, repartiment d’iftârs per emportar a la mesquita. Ho organitza: Comunitat islàmica Amics de la Mesquita de la Pau.
Districte de Nou Barris:
- Iftâr, el 2 d’abril, al voltant de la posta de sol (aproximament a les 20.15 hores), a la plaça Àngel Pestanya. Ho organitza: Comunitat Islàmica de Nou Barris.
Districte de Sant Martí:
- Iftâr juvenil, el 25 de març, a les 18.00 hores, a l’Institut Barri Besòs. Per a joves de 12 a 35 anys.
- Iftâr, el 2 d’abril, al voltant de la posta de sol (aproximadament a les 20.15), a la plaça del Mercat del Born. Tot el mes de Ramadà, al voltant de la posta de sol, al carrer Rafael Capdevila, 1-3 (CCIC). Ho organitza: Centre Cultural Islàmic Català (CCIC).
- Iftâr popular, el 14 d’abril, de 18.00 a 22.00 hores, al pati de l’Escola Concepció Arenal. Ho organitza: C.A.Kanam. Llegeix l’article!
Què és l’Îd al-fitr?
L’endemà de l’últim dia de Ramadà se celebra la festa de la ruptura (Îd al-fitr). És la festa que marca el final del dejuni del Ramadà, i se celebra el primer dia del mes de shawâl. És un dia de gran alegria, la comunitat es reuneix a primera hora del matí per fer una petita pregària comunitària i seguidament dediquen el dia a visitar familiars, amics i amigues i persones necessitades o que estiguin soles. La felicitació que es fa entre les persones musulmanes amb motiu de la festa és ‘îd mubârak! Abans de la pregària de la festa, el cap de família ha d’entregar una almoina (zakât al-fitr) equivalent a un àpat per cada membre de la unitat familiar. Durant tres dies consecutius, les musulmanes i els musulmans celebren el final del dejuni, reforçant els seus lligams amb la comunitat. Juntament amb la festa del sacrifici (‘Îd al-adhâ), és una de les dues festes del calendari islàmic. Totes dues festes tenen una durada de tres dies.
Algunes comunitats musulmanes de la ciutat celebren l’Îd al-fitr en equipaments o a la via pública, ja que els oratoris i llocs habituals de trobada queden petits a causa de la gran afluència de fidels, molt superior a la dels dies normals.
Celebracions confirmades de final del Ramadà (21 d’abril, de 7.00 a 9.00 hores):
Districte de Ciutat Vella:
- Îd al-fitr, al pati del Museu de Ciències Naturals. Ho organitza: Comunitat Musulmana Assafa.
- Îd al-fitr, a la pista de Sant Rafael. Ho organitza: Mesquita Rei Jalal de Bangladesh (Baba Jalal Shah).
- Îd al-fitr, a la rambla del Raval. Ho organitza: Lotifia Fultoli-Asociación Cultural Anjumane Alislah Lotifia.
- Îd al-fitr, a la plaça dels Àngels. Ho organitza: Centre islàmic del Raval.
- Îd al-fitr, a la placeta Martina Castells. Ho organitza: Comunitat islàmica Darul Amal.
- Îd al-fitr, a la pista Drassanes. Ho organitza: Centre Islàmic Minhaj ul-Quran.
Districte de Nou Barris:
- Îd al-fitr, al parc de l’Aqüeducte. Ho organitza: Mesquita Madani – World Islamic Mission.
- Îd al-fitr, a la seu del districte de Nou Barris. Ho organitza: Comunitat Islàmica de Nou Barris.
- Îd al-fitr, al CEM Can Turó. Ho organitza: Mesquita Karam Ilâhî.
Districte de Sant Martí:
- Îd al-fitr, al parc del Clot. Ho organitza: Centre Cultural Islàmic Català i Mesquita Hamza.
- Îd al-fitr, al parc del Fòrum. Ho organitza: Mesquita Abu Bakr Sadique.
Districte d’Horta-Guinardó:
- Îd al-fitr, al parc de la Clota. Ho organitza: Comunitat Islàmica del Carmel.
Districte de Sants-Montjuïc:
- Îd al-fitr, a la plaça de la Bàscula. Ho organitza: Mesquita Dâr al-Qur’ân.
- Îd al-fitr, al CEM Tres Xemeneies. Ho organitza: Comunitat Islàmica Fezane Medina.
Districte de Sant Andreu:
- Îd al-fitr, al CEM Trinitat Vella. Ho organitza: Amics de la Mesquita de la Pau.
Podeu veure el vídeo sobre el Ramadà a Barcelona enregistrat l’estiu del 2019, on cinc protagonistes ens parlen d’aquest mes tan especial per a les musulmanes i musulmans d’arreu del món. També s’hi poden observar moments concrets d’aquest mes ple de reflexió i celebracions que tenen lloc a la nostra ciutat: el tarâwih de la Comunitat Islàmica de Nou Barris, l’Îd al-fitr del Centre Cultural Islàmic Català, l’Îd al-fitr del Centre Islàmic Camí de la Pau (Minhaj ul-Qur’ân) i l’iftâr popular de la Trinitat Vella (organitzat per la Mesquita La Paz i l’Associació de Musulmans Africans de Barcelona).