Tota la programació de la Mercè 2024: creativitat, espectacles i tradició

13/09/2024 - 12:53

Del 20 al 24 de setembre la Mercè tornarà a omplir els carrers, les places i els parcs de Barcelona de música, activitats familiars, espectacles, cultura popular i propostes artístiques de la ciutat convidada d’enguany, Casablanca. La Festa Major de la ciutat celebrarà, enguany, els 650 anys de l’Àliga de Barcelona i el bicentenari d’Anselm Clavé, i el Piromusical tancarà la festa amb una tria de cançons a càrrec de la Rosalía.

La Rosalía signa la banda sonora del Piromusical

El final de la festa, en forma de gran espectacle de ciutat, és un dels moments més esperats i més seguits. La gran artista internacional, nascuda a Sant Esteve Sesrovires, ha triat especialment per als barcelonins i les barcelonines la llista de temes que sonaran durant el Piromusical de la Mercè 2024. La banda sonora ideal per acompanyar l’espectacle d’explosions, llum i color que omplirà, un any més, el cel barceloní.

Arts de Carrer

Us agrada la tradició? No us voleu perdre cap espectacle del Mercè Arts de Carrer? No cal que trieu perquè tot ho teniu en una festa de la Mercè per gaudir-ne amb amics o amb família. La celebració d’enguany reparteix, per tota la ciutat, actuacions de les 75 companyies del Mercè Arts de Carrer, un dels grans festivals que formen part de la Mercè, però també convoca tot d’esdeveniments tradicionals, entre els quals una activitat nova perquè tothom es posi en moviment i celebri que l’Àliga de la ciutat ha fet 650 anys, que no són pocs. Tot és part de la programació de la Mercè 2024.

En el marc de la Regata Cultural, que acompanya la Copa Amèrica de Vela, el Mercè Arts de Carrer estrena dos espais: el Port Olímpic (moll de Mestral) i la platja de la Nova Icària, que són l’escenari de propostes innovadores i de petit i gran format. Enguany es recupera el parc de la Trinitat, espai de diversió i participació per a totes les edats, i torna a haver-hi celebracions en recintes clàssics com el Castell de Montjuïc o el Palauet Albéniz.

Formen part de la programació propostes de música, teatre, dansa i circ, però també performances visuals i sonores. Del mar de propostes, no us perdeu activitats com les que programa Jordi Duran al parc de l’Estació del Nord i al parc de la Trinitat, amb una combinació d’arts escèniques, tallers i experiències immersives que conviden a la participació. La platja de la Nova Icària es transformarà en un espai escènic amb la proposta Teatres de campanya. I si la ciutat fos una partitura?

El Castell de Montjuïc oferirà una mostra del millor circ internacional, mentre que al nou espai del Port Olímpic, hi trobareu una oferta pensada per a tota la família. Al Palauet Albéniz podreu gaudir d’una experiència íntima i multidisciplinària i al parc de l’Aqüeducte, Pallassos Sense Fronteres i Tortell Poltrona presentaran l’espectacle El riure, una arma de construcció massiva.

La ciutat convidada de la Mercè, Casablanca, ens aproparà tot d’artistes, entre els quals els coreògrafs Kader Attou i Mourad Merzouki, amb Danser Casa (parc de l’Estació del Nord), una demostració del talent de vuit joves ballarins marroquins dedicats a les danses urbanes. Al Castell de Montjuïc, pareu atenció als Colokolo, una companyia que fa un circ teatral amb identitat marroquina. Espereu-vos malabars, moltes acrobàcies, una mica de dansa i vols d’altura.

Nous muntatges com Carrer 024, de la ballarina i coreògrafa Sol Picó (Port Olímpic), l’espectacle visual i sonor de Marc Salicrú Interferència 01, a la platja de la Nova Icària, Cicatrius, de la coreògrafa Vero Cendoya o un Palauet Albéniz amb zones adaptades per a persones amb trastorn de l’espectre autista i espectacles accessibles per a persones amb discapacitat són algunes altres propostes que mereixen atenció especial.

Cultura popular

Pel que fa a la cultura popular, la tradició serà la protagonista d’una festa que comença després del pregó de festa major que pronunciarà la il·lustradora Carme Solé Vendrell. No us perdeu, els dies 21 i 22 de setembre, a la Rambla i la plaça de Sant Jaume, la Trobada Internacional de Gegants ni, el dia 24 de setembre, la Cavalcada de la Mercè, però tampoc hauríeu de faltar al 74è Concurs de Sardanes (22 de setembre, a l’avinguda de la Catedral) ni, el mateix dia 22, a la Diada Històrica Castellera, ja que enguany els convidats de la colla amfitriona (Castellers de Barcelona) són la Colla Jove Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa. El 24  de setembre, finalment, és la tradicional Diada Castellera de la Mercè, en la qual participen la Colla Castellers de Barcelona, Castellers de Sants, Castellers de la Vila de Gràcia, Castellers del Poble-sec, Castellers de la Sagrada Família, Colla Castellera Jove de Barcelona, Castellers de Sarrià, i Esquerdats – Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample.

Algunes celebracions ens recorden aniversaris de pes: un és el 200è aniversari de Josep Anselm Clavé, músic del qual es representarà la sarsuela L’aplec del Remei, el dia 23.

Ara bé, si us agraden les festes d’aniversari, veniu a ballar a la que munta L’Àliga de la ciutat, que celebra el 650è aniversari a la plaça de Sant Jaume, diumenge, 22 de setembre. És “L’Àliga se’n va de festa”, un ball i cercavila i una nova experiència festiva en la qual el més important (després de l’Àliga) és la vostra participació.

Música Mercè i BAM

La Mercè és música, molta música. Concerts de més d’un centenar d’artistes i grups musicals, nous espais d’actuació, música a la platja, els sons més clàssics i els més moderns… Tot forma part de la programació musical de la Mercè, repartida entre Música Mercè i els concerts organitzats per emissores de ràdio, i el Barcelona Acció Musical, que aplega també els concerts d’Acció Cultura Viva. Consulteu-ne la programació sencera.