Les restriccions sanitàries provocades per la covid-19 han obligat a reformular la Festa Major de Gràcia, que, tot i no poder celebrar el concurs de guarniment de carrers, ha mantingut la decoració en 21 vies del barri gràcies a l’esforç de les comissions. El concurs de guarniment de balcons, finestres, portalades i comerços ha estat l’únic que s’ha pogut celebrar, amb un total de 28 premis atorgats.
De les més de 260 activitats programades, destaquen les propostes adreçades als més petits, que han ocupat el 35% de la graella.
Mesures sanitàries durant la festa
Amb l’objectiu d’oferir activitats segures i sense aglomeracions, des de l’inici de la festa es van aplicar mesures sanitàries i de prevenció, com l’establiment d’espais perimetrats, les activitats en format reduït, el manteniment de la distància de seguretat entre seients o el control dels accessos als carrers.
La reserva prèvia de les activitats ha estat un dels elements clau de la festa per controlar els fluxos de persones en els diferents espais: el 72% dels assistents finals havien fet la inscripció, mentre que al 28% restant se li van recollir les dades en accedir als espais.
En directe i des de casa
Per promoure el seguiment de la festa des de casa, s’han dut a terme retransmissions en línia i en directe de les activitats més destacades, com el pregó, els lluïments i alguns actes de cultura popular, que han tingut un total de 21.537 visualitzacions. L’últim acte de les festes, el correfoc, també es podrà seguir en directe aquesta nit, a partir de les 21.00 hores, al web del districte.
Homenatge a Jordi Fàbregas
La Festa Major de Gràcia va reservar un espai en memòria de Jordi Fàbregas, fundador del Centre Artesà Tradicionàrius, activista cultural, creador i divulgador musical, que va morir al gener. El 18 d’agost es va organitzar un homenatge conjuntament amb l’Associació Cultural Tram, les Colles de Cultura, la Fundació Festa Major de Gràcia i el Districte de Gràcia, que va incloure el Ball de l’Àliga i el Ball dels Gegants i un concert d’Almanac.
Fàbregas va ser una persona molt activa i compromesa amb la Festa Major de Gràcia. Impulsor de la plaça del Folk, va ser el compositor d’una gran part de les músiques del seguici de les colles del cultura popular de Gràcia.
Festa inclusiva i antimasclista
Des de fa diverses edicions, el barri de Gràcia fa un esforç per programar activitats adaptades a persones amb diferents tipus de discapacitats, perquè puguin gaudir de la celebració, com el programa d’audiodescripció per a persones cegues de l’aplicació Wheris o algunes iniciatives de la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible.
Durant les festes també s’ha habilitat un punt d’informació i assessorament antimasclista a la plaça de la Revolució per prevenir els possibles casos d’assetjament sexual i atendre i assessorar les persones davant de violències masclistes, LGTBI-fòbiques o sexuals a l’espai públic en el context de festa major. A més, s’han desplegat equips itinerants per les diferents zones de la festa.
Lavabos públics i neteja
Com és habitual, el Districte de Gràcia també ha treballat la convivència i la compatibilitat d’usos de l’espai públic durant els dies de festa amb la instal·lació de 138 lavabos públics, 26 dels quals eren adaptats.
Pel que fa a la neteja, un any més l’organització ha fet un gran esforç per mantenir els carrers nets i per desenvolupar una festa sostenible i respectuosa amb el medi ambient. S’han fet servir gots reutilitzables per eliminar els plàstics d’un sol ús i s’ha impulsat la recollida selectiva de residus als diferents espais de festa major i en la retirada de guarnits.
També s’han reforçat els equips de neteja específics, s’han repartit un total de 659 papereres de cartró i s’ha desplegat el dispositiu especial de neteja dels espais, de recollida de residus i de neteja amb aigua a l’espai públic. En total, fins al 19 d’agost, s’han recollit 46 tones de residus, entre la recollida selectiva i la neteja viària.