El Port de Barcelona esdevé el primer actor a signar l’acord, que, a més, concretarà un espai per posar en comú projectes, impulsar la innovació, l’emprenedoria, el talent i la formació.
Barcelona Activa traslladarà aquest acord a més de trenta actors socials i econòmics del sector, des de l’activitat portuària i logística al transport marítim, passant per la pesca i comercialització de productes marins, el turisme blau, la reparació de vaixells i la nàutica o sectors transversals facilitadors com la recerca, la formació, l’educació o la cultura marítima.
El nou Port Olímpic, l’epicentre
El nou hub se situarà en uns espais de 7.500 metres quadrats que abasten el moll de Mestral, el moll de la Marina i el dic de recer del Port Olímpic, que s’estan reservant en el procés de transformació del Port Olímpic.
Serà un espai de divulgació marina, de la nàutica popular i dels esports nàutics en general i de foment de la restauració de qualitat. També vol ser un pol d’innovació, d’atracció de talent, de fidelització del teixit empresarial actual, de generació d’activitat econòmica i d’ocupació de qualitat, amb prop de dos-cents nous llocs de treball en una primera fase.
L’economia blava a Barcelona
L’economia blava és un sector estratègic que inclou activitats com la logística, la pesca, la indústria de construcció naval, l’esport i l’oci, l’energia, la ciència i la tecnologia vinculades al mar i als oceans, però sempre regides per la sostenibilitat.
Barcelona té 16,67 quilòmetres de costa en els quals hi ha quatre ports: el Port de Barcelona —que és el desè port europeu en volum de contenidors, amb 4,5 milions de passatgers i 66 milions de tones de mercaderies—, el Port Olímpic, el Port Vell i el Port del Fòrum.
El sector suposa actualment uns 15.000 llocs de treball, genera 3.750 milions d’euros de facturació anual i representa un 4,3% del PIB de la ciutat i un 1,4% de l’ocupació total.